ua en ru

Прем'єр-міністра Лівії "заарештували" повстанці за дорученням МВС

Сумбурна історія про викрадення прем'єр-міністра Лівії Алі Зейдана отримала несподіване продовження. Суперечлива інформація про полонення політика групою озброєних бойовиків, як і заяви про арешт глави уряду, виявилися достовірними лише почасти.

Сумбурна історія про викрадення прем'єр-міністра Лівії Алі Зейдана отримала несподіване продовження. Суперечлива інформація про полонення політика групою озброєних бойовиків, як і заяви про арешт глави уряду, виявилися достовірними лише почасти.

Лівійські власті підтвердили, що прем'єр-міністр країни Алі Зейдан, раніше "викрадений" з готелю у Тріполі, був узятий під варту відділом по боротьбі зі злочинністю МВС. Про це повідомляє Reuters з посиланням на місцеві ЗМІ.

За наявними даними, здоров'я Зейдана в повному порядку, йому також гарантується ставлення "як до будь-якого громадянина Лівії". Про це лівійським ЗМІ повідомив неназваний представник влади.

"Викрадення" було здійснено групою колишніх повстанців, які працювали на МВС країни і стежили за безпекою у столиці Тріполі. Причиною "викрадення", як повідомлялося раніше, стало те, що екс-повстанці звинуватили прем'єра у причетності до рішення уряду про видачу дозволу силам США на проведення операції щодо затримання ісламського активіста, пов'язаного з угрупуванням "Аль-Кайєда", Абу Анаса аль-Лібі.

"Його (Зейдана) затримання відбулося після того, як (державний секретар США) Джон Керрі повідомив про арешт Абу Анаса аль-Лібі, а також після того як політик заявив, що лівійський уряд був поінформований про операцію", - цитує Reuters представника групи.

Раніше повідомлялося, що невідомі викрали прем'єра з готелю у Тріполі і під конвоєм посадили до автомобілів, що чекали на них. За словами очевидця, стрільби під час викрадення не було, він також зазначив, що озброєні люди були поважні і "не створювали проблем". Охоронці готелю, що надавали інформацію Reuters, описали подію як "арешт".

Як стало відомо напередодні, Лівія зажадала роз'яснень від США щодо військової операції на території цієї країни із захоплення лівійця аль-Лібі, який розшукується за організацію вибухів в американських посольствах 15 років тому.

Слідом за "викраденням" Алі Зейдана ЗМІ повідомляли про арешт глави Мінфіну країни Абделя Каріма ель-Кіляні. Кабінет міністрів і Генеральний національний конгрес (місцевий парламент) закликали співгромадян до спокою.

Як зазначалося, випадки викрадення чиновників у Лівії, а також погрози на їх адресу, - не рідкість. Уряду не вдається взяти під контроль угруповання бойовиків, що сформувалися під час боротьби за відсторонення від влади колишнього лівійського лідера Муаммара Каддафі.