ua en ru

У Лівії скоєно викрадення прем'єр-міністра республіки Зейдана

У Лівії озброєні злочинці викрали прем'єр-міністра країни Алі Зейдана. Політика відвезли в невідомому напрямі.

У Лівії озброєні злочинці викрали прем'єр-міністра країни Алі Зейдана (на фото). Політика відвезли в невідомому напрямі, передає Reuters.

Викрадачі увірвалися до Коринфського готелю у Тріполі, де проживав політик, і вивели його силоміць, після чого відвезли в невідомому напрямку.

При цьому очевидці заявляють, що викрадення не супроводжувалося стріляниною, а поведінка злочинців "була поважною".

Уряд Лівії офіційно визнав факт викрадення невідомими прем'єр-міністра країни Алі Зейдана, заявивши, що політик був викрадений "з невідомих причин" і відбув у "невідомому напрямку". Про це йдеться в повідомленні уряду, розміщеному на офіційному сайті. В уряді припускають, що викрадачами можуть бути лівійські повстанці-революціонери.

Спочатку повідомлялося, що новина про викрадення Зейдана є "качкою". Така інформація з'явилася і на сторінці політика у Facebook. Однак пізніше прес-службі прем'єра довелося визнати факт викрадення. За словами чиновників, до злочину причетна банда колишніх повстанців.

Хто стоїть за злочином, наразі не відомо - жодне угрупування не взяло на себе відповідальність за викрадення. Бойовики не висували жодних вимог.

Нагадаємо, у квітні 2013 р. злочинці викрали радника прем'єр-міністра країни Мохаммеда Аль-Гатуса. Інцидент стався на околиці Тріполі, невідомі викрали чиновника з його власного автомобіля. Що стало з політиком, досі неясно.

Випадки викрадення чиновників у Лівії, а також погрози на їх адресу - не рідкість. Уряду не вдається взяти під контроль угруповання бойовиків, що сформувалися під час боротьби за відсторонення від влади колишнього лівійського лідера Муаммара Каддафі.

Як повідомлялося, за підрахунками експертів HSBC, економічний збиток від "Арабської весни" оцінено у 800 млрд дол.

Напередодні стало відомо, що Лівія зажадала роз'яснень від США щодо військової операції на території цієї країни із захоплення лівійця, який розшукується за організацію вибухів в американських посольствах 15 років тому.