ua en ru

Спецназ США в ході рейдів у Лівії та Сомалі полонили двох найрозшукуваніших африканських терористів

Спецназ ВМС США провів масштабну операцію в Африці. У рамках рейду військовим вдалося затримати двох найбільш розшукуваних у світі терористів.

Спецназ ВМС США провів масштабну операцію в Африці. У рамках рейду військовим вдалося затримати двох найбільш розшукуваних у світі терористів, передає NBC News.

Фотогалерея: "Теракт у торговому центрі в Кенії"

Зокрема, взяти в полон вдалося видного лідера "Аль- Кайєди" Анаса аль-Лібі, який організував теракти біля посольств США у Кенії і Танзанії в 1998 р. Родичі аль-Лібі повідомили, що його заарештували в суботу, 5 жовтня, поблизу Тріполі.

Також був затриманий один з лідерів угрупування "Аш -Шабаб". На совісті останньої терористичної організації - напад на торговий центр у столиці Кенії Найробі.

У той же час у ЗМІ з'явилася інформація , що операція в Сомалі провалилася. Спецназ влаштував вилазку в суботу , 5 жовтня , вранці в місті Бараве , в 240 км на південь від столиці Сомалі Могадішо. У ході перестрілки, що зав'язалася був убитий один бойовик. Залишається невідомим , чи причетний вбитий до вилазці в Найробі. Ім'я злочинця поки не розголошується.
Завданням спецназу в Сомалі була піймання лідера пов'язаної з "Аль - Кайєдою " угрупування "Аш -Шабаб" Мухтара Абу Зубейра .
За голову аль -Лібі була призначена нагорода в 5 млн дол , його затримали в передмісті лівійського Тріполі. Він полягає в рядах "Аль -Кайєди" з 1994 р. , свого часу терорист був довіреною особою Усами бен Ладена. Атаки на посольства США в Кенії і Танзанії забрали життя 12 американців і понад 220 кенійців . Тепер терорист повинен постати перед американським судом.
Джерела в міністерстві оборони відмовилися розголосити подробиці операції , зазначивши лише , що "це був дуже хороший день".
За даними New York Times , це була спільна операція спецназу , ЦРУ і ФБР США . Приводом до масштабного рейду послужив напад на кенійський торговий центр. За офіційними даними , жертвами атаки стали 67 осіб. За даними угрупування " Аш- Шабаб" , при нападі загинули майже 200 чоловік, не рахуючи терористів.