ua en ru

Влада Китаю відмовилася зустрічатися з міністром рибного господарства Норвегії через "нобелівський" конфлікт

Влада Китайської Народної Республіки (КНР) скасувала низку запланованих на цей тиждень зустрічей з міністром рибного господарства Норвегії Лізбет Берг-Хансен на знак протесту проти присудження Нобелівської премії миру китайському дисиденту Лю Сяобо. Про це повідомляє РБК з посиланням на норвезький телеканал NRK.

Візит Л.Берг-Хансен в КНР починається сьогодні, офіційно його мета була заявлена як "зміцнення співпраці між Китаєм і Норвегією в галузі рибного господарства та якості харчових продуктів". Норвезька чиновниця повинна була провести ряд двосторонніх зустрічей у Міністерстві сільського господарства та Державному управлінні технічного і карантинного контролю якості товарів КНР.

Нагадаємо, минулого тижня Норвезький Нобелівський комітет, що формально не має відношення до уряду Норвегії, присудив Премію миру китайському правозахиснику Лю Сяобо, який відбуває тюремне покарання за "підбурювання до повалення державної влади". Офіційний Пекін охарактеризував це рішення як образа, заявивши, що воно суперечить принципам та духу нобелівського руху, і пригрозив Норвегії погіршенням дипломатичних відносин.

Напередодні свого візиту до Китаю Л.Берг-Хансен заявила, що не бачить причин для погіршення міждержавних відносин, оскільки Нобелівський комітет у своїх рішеннях "повністю незалежний" від норвезького уряду.

Китай поступово стає ключовим торговим партнером Норвегії, і конфлікт навколо Премії миру може серйозно зашкодити інтересам норвезького бізнесу. Минулого літа норвезький нафтогазовий гігант Statoil підписав угоду про співпрацю з китайською Sinochem і погодився продати їй 40% у бразильському родовищі Перегрін за 3 млрд дол. Ця угода ще не завершена. Крім того, Statoil заявляв, що цікавиться розвідкою сланцевого газу в Китаї.

Експорт норвезьких морепродуктів в Китай в 2009 р. виріс на 50%, і Китай, зокрема, є найбільшим імпортером норвезької райдужної форелі (Fjord Trout).