ua en ru

Влада Кіпру схвалила пакет заходів жорсткої економії

Влада Кіпру схвалила пакет заходів жорсткої економії, що включає збільшення податків і скорочення витрат, передає Associated Press. Ця вимушена міра була прийнята, щоб уникнути подальшого зниження кредитного рейтингу країни, в результаті чого Кіпр може стати об'єктом державної допомоги з боку партнерів по Євросоюзу.

Пакет заходів жорсткої економії включає підвищення податку для багатих, податку на майна, а також на підприємницьку діяльність. Крім того, вперше в історії Кіпру пенсії державним службовцям будуть частково нараховуватися за рахунок сплачуваного ними прибуткового податку.

Однак, законодавці не пропустили законопроект, що мав за мету збільшення прибуткового податку з 15 до 17%, що, за підрахунками експертів міністерства фінансів, могло б за два роки принести країні дохід у розмірі 160 млн євро (230 млн дол).

Нагадаємо, міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгостроковий рейтинг Республіки Кіпр на два щаблі - з "A-" до "BBB". При цьому агентство виставило "негативний" прогноз по рейтингу. Короткостроковий рейтинг Кіпру в іноземній валюті знижений з F1 до F3. Тепер рейтинг Кіпру за версією Fitch знаходиться всього в двох рівнях від спекулятивної, або "сміттєвої", категорії.