ua en ru

Влада Ірану заявила про початок розвідки родовищ урану на території країни

Влада Ірану заявила про початок розвідки родовищ урану на території країни."Сьогодні, після створення атомної електростанції в Бушері, нашим пріоритетним завданням є розвідка і розробка родовищ урану на території нашої держави", - заявив місцевому агентству IRNA керівник Організації з атомної енергії Ірану (ОАІЕ) Алі Акбар Салехи, передає РБК. За словами Алі Акбара Салехи, на це у Ірану може піти до восьми років.
За даними Міжнародного агентства з атомної енергії при ООН (МАГАТЕ), до теперішнього часу Ісламська республіка для розвитку своєї ядерної програми активно використовувала ядерне паливо, куплене Тегераном у ПАР в часи шахського режиму в 1970-і рр. За даними американських експертів, країна вже виробила близько 75% урану, привезеного раніше з Південної Африки.
На даний момент в Ірану є велике розвідане джерело урану - шахта Шагханд в центрі країни. Її продуктивність складає 132 т уранової руди на рік. Крім того, є невелике родовище в м. Бендер-Аббас. У 2006 р. Тегеран заявив про виявлення ще трьох родовищ урану.
Нагадаємо, 21 серпня 2010 р. в Бушері (Іран) відбулася церемонія відкриття атомної електростанції (АЕС), у будівництві якої Ісламській республіці надавала допомогу Росія. 21 серпня на підприємство вже почалася поставка ядерного палива.
За словами представників ОАІЕ, реактор на електростанції в Бушері буде повністю забезпечений ядерним паливом до 22 вересня. Передбачається, що на початковому етапі продуктивність АЕС складе 500 мегават, однак надалі цей показник планується довести до 1 тис. мегават.
Ряд країн світової спільноти, в тому числі США підозрюють Іран у роботах по створенню ядерної зброї. Однак, за словами ряду російських і міжнародних експертів, реактор в Бушері не являє собою небезпеки з точки зору розповсюдження ядерної зброї.