ua en ru

Влада Іраку має намір витіснити "Організацію моджахедів іранського народу" з країни до кінця 2011 р

Ірак висловив рішучість витіснити "Організацію Моджахеддін-е Хальк" або "Організацію моджахедів іранського народу" (ОМІН) з країни до кінця поточного року. Про це повідомляє іранський телеканал PressTV з посиланням на інформаційне агентство Fars.
Повідомляється, що прес-секретар уряду Іраку Алі Аль-Даббаг заявив, що для членів ОМІН є тільки один варіант - вихід з Іраку. Уряд має намір зробити серйозні спроби силою витіснити "моджахедів", якщо ті не покинуть країну мирно.

Нагадаємо, іракська армія 8 квітня здійснила напад на табір "моджахедів" "Ашраф" в Іраку. Після цього ООН підтвердила загибель 34 представників ОМІН. На наступний день після атаки МЗС Ірану виступив зі схваленням дії іракських військових, підкресливши, що існування табору не конституційне.

ОМІН була створена в 1965 р. іранськими студентами, які поставили собі за мету скинути режим шаха і створити в Ірані соціалістичну ісламську республіку. Незабаром після ісламської революції 1979 р. її діяльність була заборонена в Ірані. Тоді загони іранських "моджахедів" перебазувалися до Іраку, звідки регулярно здійснювали збройні вилазки в Іран. Радикально налаштовані члени угруповання при співпраці з режимом Саддама Хусейна займалися підривною діяльністю проти Ірану. Після війни і окупації Іраку ОМІН була нейтралізована і роззброєна, однак політична активність організації триває.

Організація була включена Євросоюзом в список терористичних організацій у 2002 р. Але в 2009 р. ЄС виключив ОМИН зі списку терористичних організацій. У США організація, як і раніше, офіційно вважається терористичною.