ua en ru

Нацбанк пояснив зростання інфляції в Україні

Максимальний, починаючи з 1998 року, для вересня приріст індексу споживчих цін (ІСЦ) зумовило прискорення річної інфляції споживчих цін до 10,5% (7,4% - з початку року). Про це йдеться в експрес-оцінці інфляції за вересень 2010 року Національного банку України.

Як повідомляє прес-служба НБУ, при цьому, згідно з експрес-оцінкою, стрімке зростання індексу споживчих цін у вересні (2,9%) було викликане як зростанням цін на сирі продукти (7,2% зміна за місяць), так і прискоренням базової інфляції (1,5% зміна за місяць).

Зміцнення курсу євро за умов відносної стабільності курсу гривні щодо долара США стало головним чинником послаблення номінального ефективного обмінного курсу (НЕОК) гривні, що сприяло зростанню вузького базового ІСЦ на 0,5% (хоча в річному вимірі продовжилося уповільнення до 3,6%).

Крім того, зростання базової інфляції (до 1,5% у вересні, до 7,7% - у річному вимірі) відбулося за рахунок підвищення цін на алкогольні та тютюнові вироби (внаслідок підвищення акцизів, внесок у зміну базового ІСЦ 0,5 п.п.) та зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки (внаслідок зростання цін на сировину, внесок у зміну базового ІСЦ - 0,5 в.п.).

Під впливом низького зовнішнього попиту на продукцію металургії продовжилося уповільнення індексу цін виробників до 19,2% (у річному вимірі). Зростання індексу цін виробників у вересні на 0,1% було обумовлене в основному за рахунок зростання цін у харчовій промисловості.