ua en ru

Влада сприйме як карт-бланш відсутність реакції європейської спільноти на зловживання під час виборів, - БЮТ

Відсутність серйозної реакції європейської та всієї світової демократичної спільноти на масштабні зловживання у виборчій кампанії, нова українська влада сприйме як карт-бланш на подальший наступ на демократію, права та свободи людей. Таку спільну заяву опозиційних політичних партій України озвучив перший заступник голови фракції "БЮТ-Батьківщина" Андрій Кожем'якін, повідомляє прес-служба БЮТ.
"Влада, незаконно використовуючи адміністративний ресурс на підтримку Партії регіонів, знехтувала загальними питаннями, пов'язаними із проведенням голосування та продемонструвала найнижчий рівень організації виборів за всю історію незалежної України. Із запізненням відкривалися дільниці, несвоєчасно надійшли бюлетені, утворилися багатогодинні черги. Вже сьогодні очевидно, що офіційні результати виборів не матимуть нічого спільного з реальними настроями людей, не віддзеркалюватимуть їхнього справжнього волевиявлення", - йдеться у повідомленні.
Також у заяві йдеться, що влада застосувала нову для України технологію, яка передбачає недопущення опозиційних партійних осередків до участі в виборах через створення фальшивих партійних організацій, їхнє оперативне визнання органами юстиції та внутрішніх справ, підтримку в судах, наділення членством у виборчих комісіях та незаконну реєстрацію у якості учасників виборчого процесу. "В результаті понад 1 млн виборців у Київській, Львівській, Кіровоградській, Тернопільській та в інших регіонах були позбавлені можливості вільного вибору у зв'язку з неучастю в кампанії опозиційних кандидатів", - йдеться у заяві.
Напередодні дня голосування різними опозиційними партіями було викрито факти грубих порушень у виготовленні виборчих бюлетенів, виявлених у багатьох областях. Перевірка показала, що законне право друкувати бюлетені як документи суворої звітності мали лише 1% типографій. Зловживання з бюлетенями продовжувалися в день голосування: на частині дільниць їхня кількість значно перевищувала потребу, на інших дільницях - навпаки, бюлетенів бракувало; частина дільниць не змогла відкритися вчасно через запізнення із доставкою бюлетенів.
Широкого розмаху набули зловживання із невмотивованим голосуванням на дому. Це - один із популярних інструментів фальсифікації в Україні, який виник до 2004 року і який тепер відновлюється владою. У деяких областях кількість тих, хто виявив бажання голосувати поза межами виборчої дільниці, різко збільшилась порівняно з другим туром президентських виборів 2010 року.
"Наступного дня після виборів не оприлюднено офіційної інформації про кількість виборців, які брали участь у голосуванні, що викликає обґрунтовані підозри у прагненні влади зманіпулювати явкою в інтересах провладних кандидатів", - йдеться у заяві.