ua en ru

Влада відверто боїться збирати податки з власних громадян, - Медведчук

Характер змін у податковому законодавстві, які регулярно вступають в силу в січні кожного нового року, свідчить про перманентній боротьбі двох протилежних тенденцій. Про це у своєму блозі на сайті "Кореспондент" написав лідер громадського руху "Український вибір", юрист Віктор Медведчук. На його думку, перша якість виражається в прагненні влади до всезростаючої податковому пресингу. "Звідси підвищення тиску на бізнес, гіпертрофоване увагу до ефективної роботи митарів і навіть створення окремого Міністерства податків і зборів", - відзначає юрист.

Водночас він вважає, що влада відверто боїться збирати податки з власних громадян. "Робиться все, щоб замаскувати податковий гніт, менше збирати з конкретної людини і більше-з абстрактного підприємства, бізнесу в цілому. Звідси недавня відміна виплат до пенсійного фонду з оформлення автотранспорту, звідси ж компроміси з введенням плати за володіння нерухомістю, яка до того ж старанно маскується під податок на розкіш", - відзначає Медведчук. Він підкреслює необхідність розуміння того, в першу чергу, самій владі, що це лише виверт. "Будь-якому розсудливій людині зрозуміло, що податки платять саме люди, а не хтось ще. Якщо сплачує підприємство, а не ти особисто, то для конкретної людини це нічим не краще. Так, податкові системи можуть бути різними. Але в кінцевому підсумку життєдіяльність будь-якої держави оплачується з кишені його жителів - в цьому і полягає суть суспільного договору. Чому тоді наша влада думає, що в Україні має бути якось не так?", - говорить юрист.

На думку Медведчука, така податкова система є антіінвестіціонной за своєю суттю. "Ти тільки відкрив бізнес, ще не отримуєш прибутку - і вже платиш податки, вже витрачаєш нерви і гроші на те, щоб їх обійти. Така конструкція податкової системи значно ускладнює розвиток, впровадження інновацій, відкриття нового виробництва. Ресурси, які могли б стати інвестиціями , йдуть у нікуди", - підкреслює він.

На його думку, систему можна було б побудувати на інших принципах. "Я маю на увазі податки на споживання і на володіння. Їх не сховаєш і не оптімізіруешь. Вони пропорційні багатству, тобто справедливі. Але для цього повинні бути інші стосунки влади і суспільства, які приймають форму соціального контракту: ми вам податки, ви нам послуги", - говорить Медведчук.

Читайте також: Держбюджет-2013: Кабмін підготував радикальні заходи по наповненню казни