ua en ru

Володимир Олійник: Україна в 2011 р. виконає всі рекомендації GRECO по боротьбі з корупцією

Усі рекомендації Групи держав з протидії корупції Ради Європи (GRECO), яка відзначила провал України в плані законодавчого забезпечення боротьби з корупцією та невідповідність європейським стандартам боротьби з корупцією за 13 напрямами, влада виконає за цей рік. Про це в ефірі "5 каналу" заявив народний депутат, заступник голови фракції Партії регіонів Володимир Олійник.

"Ми всі виконаємо ці вимоги, оскільки вони вже є частково в тілі окремих законопроектів. Частина з них потребує лише відповідного корегування", - заявив Олійник.

Народний депутат від НУ-НС Володимир Стретович окреслив, що до кінця року в Україні, в рамках виконання рекомендацій GRECO, може з'явитися Кодекс етики державного службовця, реєстр осіб, які притягались до відповідальності за корупційні дії та нові правила конфіскації та арешту доходів здобутими корупційним шляхом.

"Я думаю, що до кінця року в нас буде Кодекс етики державного службовця; ми прийдемо до формування електронної бази даних про порушників; на підході буде механізм стягнення і конфіскації майна нажитого нечесним шляхом, але це може бути лише після вироку суду, який встановить, що це здобуто в результаті корупційних діянь. Я думаю, що це з'явиться цього року, бо якщо ми говоримо про відкриття Європи, ліквідацію візового режиму - це буде обов'язкова умова, яку ми потрібні зробити", - зауважив Стретович.

Нагадаємо, GRECO 24 травня на своєму засіданні в Страсбурзі відзначила провал України в плані законодавчого забезпечення боротьби з корупцією та невідповідність європейським стандартам боротьби з корупцією за 13 напрямами. За результатами моніторингу GRECO, у 2009 р. Україна не мала невиконаних рекомендацій - були такі, що виконані частково або перебувають у стадії вирішення. Через півтора року Україна стала першою державою-учасником європейської антикорупційної ініціативи, якій експерти знизили ступінь виконання за трьома рекомендаціями GRECO.

Вчора звіт Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) про досягнення України в рамках виконання Стамбульського плану дій по боротьбі з корупцією, який був представлений в парламентському комітеті з боротьби з організованою злочинністю і корупцією, показав, що Україна опинилася в числі останніх, серед всіх країн Європи, які ведуть боротьбу з корупцією. Було зазначено, що Україна повністю виконала лише одну з 24 рекомендацій ОЕСР, прийнявши закон "Про відповідальність юридичних осіб за корупційні правопорушення".