ua en ru

Внески йдуть: збройний конфлікт провокує відтік депозитів

Олена Губар, фінансовий оглядач, спеціально для РБК-Україна

Квітневі збройні конфлікти в країні жорстоко вдарили по банківській системі. Минулого місяця загальний депозитний портфель громадян у всіх установах скоротився на 2,154 млрд грн, повідомив Нацбанк. Не допоміг навіть перерахунок валютних вкладів-офіційний курс долара виріс за місяць на 40 копійок, проте валютний портфель вкладів населення все одно зменшився-на 1,889 млрд грн. Для порівняння - у березні зростання курсу спровокував формальне збільшення валютного портфеля на цілих 5,5 млрд грн. Найбільший відтік коштів в квітні очікувано стався на сході України - в Донецькій, Луганській і Харківській областях громадяни сумарно забрали з банків 3,3 млрд грн.

Ситуація з ліквідністю у банків стає все більш напруженою, особливо враховуючи те, що відтік грошей є вже помітним трендом. У березні українці забрали з банків рекордний за п'ять років обсяг депозитів: було вилучено гривневих вкладів на 12,3 млрд грн. Причиною триваючого відтоку коштів є гострий політичний і громадський криза в країні. Банкіри розповідають, що при достроковому знятті депозитів громадяни посилаються на гостру потребу в грошах, хоча, визнають, що насправді мова йде про втрату довіри населення до фінансової системи в цілому.

Продовжується відтік

Учасники ринку говорять, що громадяни не тільки не поспішають нести свої кошти в банки, але і продовжують достроково розривати депозитні договори. Нацбанк готовий підтримувати установи, для яких ця проблема стала серйозною, проте вартість такої ліквідності від регулятора надзвичайно висока - 19% річних. Тому в квітні такою можливістю скористалися менше десяти банків.

Поки фінансисти не придумали жодних дієвих методів для того, щоб призупинити відтік депозитів. Вони вважають, що навіть введення мораторію на дострокове зняття депозитів в такій складній ситуації навряд чи допоможе системі. "В принципі, НБУ на даний момент робить певні кроки для підтримки ліквідності банківської системи на необхідному рівні. Що стосується мораторію на дострокове зняття депозитів - це як один з варіантів виходу з ситуації для банківської системи в короткостроковій перспективі, але ми повинні пам'ятати, що ці кроки можуть ще більше посилити довіру вкладників до банків в середньостроковій і довгостроковій перспективі, враховуючи досвід 2008-2009 роках", - говорить начальник департаменту розробки банківських продуктів Єврогазбанку Костянтин Кононенко.

Ставки залучають

Тому самі банкіри зараз можуть діяти фактично єдиним методом для утримання клієнтів - постійно підвищують прибутковість депозитів. У квітні вона зросла в середньому на 0,3 процентних пункту і зараз за гривневими річними вкладами становить 19,6%. Втім, не рідко на ринку можна зустріти і більш високі депозитні ставки, які доходять до рівня 24-25%. Примітно, що настільки дорого залучають ресурси не тільки невеликі установи, у яких традиційно існують проблеми з ліквідністю, але і великі гравці. Проте банки не зможуть нескінченно підвищувати вартість залучених ресурсів. Тому зараз вони можуть розраховувати тільки на загальну стабілізацію ситуації в країні.

Також багато установ пропонують своїм клієнтам віртуальний доступ до їхніх грошей. По ідеї, це повинно знизити панічні настрої громадян, які тимчасово втратили доступ до грошей через збройних конфліктів на вулицях українських міст. "Банки пропонують клієнтам видалені способи обслуговування, наприклад управління рахунком в режимі онлайн. Також технологічно можливо перевести вклади з одного відділення в інше для комфортного обслуговування. Локальні проблеми в обслуговуванні таким чином закриті", - зазначає директор департаменту роздрібного бізнесу банку "Хрещатик" Марина Нестеровська.

Вибори стабілізують ситуацію

Багато фінансистів висловлюють думку, що ситуація покращиться лише після президентських виборів. "Ми очікуємо подальшу стабілізацію ситуації в банківській системі, що підтверджується незначним приростом вкладів у гривні другий місяць поспіль, у тому числі за рахунок збільшення частки що переоформлюються вкладів", - розраховує начальник відділу депозитів департаменту кредитування і депозитів роздрібного бізнесу ПУМБ Микита Малясов.

Крім того, в Україну вже почали надходити коштів зовнішніх кредиторів - минулого тижня Міжнародний валютний фонд виділив перший транш на 3 млрд дол. І хоч ці гроші не стануть панацеєю від усіх економічних проблем в країні, однак вони повинні покращити інвестиційний клімат, а заодно і ситуацію на депозитному ринку. Проте основним чинником, який тисне на ліквідність, як і раніше залишається вкрай нестабільна внутрішньополітична ситуація в Україні. Тому фінансисти вважають, що без врегулювання збройних конфліктів зупинити відтік депозитів з системи не вдасться.