ua en ru

ВК рекомендувала Україні заборонити суддям зі стажем менше 5 років розглядати справи з політичною складовою

На офіційному сайті Венеціанської комісії (ВК) вчора був обнародуваний висновок до законопроекту про внесення змін до закону "Про судовий устрій і статус суддів". Головною проблемою, згідно з висновками європейських експертів, залишається той факт, що в Україні існує дві категорії суддів - призначені тимчасово і довічно. "При першому призначенні судді більш залежні від законодавчої і виконавчої влади. Потрібно, щоб судді, призначені на тимчасові позиції, не розглядали справ з істотною політичною складовою", - говориться у висновку комісії.

У прес-службі ВК акцентували увагу на цьому пункті, доповнивши його зауваженням, що не увійшло до офіційних висновків комісії. "Суддя, який судив колишнього прем'єр-міністра, насправді все ще був тимчасовим", - говорилося в прес-релізі.

Крім того, Венеціанська комісія рекомендувала Україні заборонити суддям зі стажем роботи менше п'яти років розглядати кримінальні справи з політичною складовою. Представники опозиції вважають, що ініціатива ВК безпосередньо пов'язана з судовим процесом у справі колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.