ua en ru

ВК критикує зміну виборчої системи і завищений прохідний бар'єр в законопроекті про вибори нардепів України, - Ківалов

У центрі критики Венеціанської комісії (ВК) у ході обговорення законопроекту про вибори народних депутатів України виявилися одночасно зміна виборчої системи та запровадження 5%-го прохідного бар'єру для партій. Про це, виступаючи в парламенті, заявив народний депутат від Партії регіонів Сергій Ківалов, передає кореспондент РБК-Україна.
"У центрі критики ВК виявилися одночасно зміна виборчої системи, введення 5%-го бар'єра, заборона на участь виборчих блоків і обов'язкового депозиту для реєстрації кандидатів, нібито без попередніх консультацій з опозицією і громадянським суспільством",- зазначив Ківалов.
За його словами, представник Іспанії назвав 5%-ний бар'єр завищеним, і з ним погодилися інші голови ВК, включаючи голову Франції, а голова Конституційного суду України Анатолій Головін сказав, що 5%-ний бар'єр припустимий, оскільки в РФ, наприклад, прохідний бар'єр у цьому році опустили з 7 до 5%.
В той же час, за словами Ківалова, члени ВК погодилися, що стандарти Ради Європи допускають виборчий бар'єр в партії не менше 5%. Так, в 2006 р., згідно з резолюцією ПАРЄ, Грузії було рекомендовано, щоб прохідний бар'єр у парламент країни становив 5%.
"ВК у пункті 22 свого висновку визнала, що вибір виборчої системи є суверенним правом кожної держави. Ніхто з членів комісії не заперечив проти озвученої нами позиції, що Україна має право обирати будь-яку демократичну виборчу систему, в тому числі змішану, що змішана система є не українським, а західноєвропейським винаходом, яке виникло і сьогодні застосовується у Великобританії..., а також у Німеччині, Угорщині та інших розвинених демократіях", - сказав Ківалов.
Також, за його словами, багато учасників засідання ВК були здивовані виступом заступника голови партії "Батьківщина" Григорія Немирі, який закликав проводити вибори на основі старого закону про вибори народних депутатів, в той час, як нинішні опозиціонери у свій час часто критикували цей закон.
Раніше Григорій Немиря заявив, що законопроект про вибори народних депутатів не є тим, який був рекомендований резолюцією ПАРЄ.
За словами спікера ВР Володимира Литвина, на сьогоднішній день у Верховній Раді (ВР) України зареєстровано два законопроекти про вибори народних депутатів.