ua en ru

Віце-спікер парламенту Грузії виключив можливість проведення в країні дострокових парламентських виборів

Віце-спікер парламенту Грузії Михайло Мачаваріані виключив проведення в країні дострокових парламентських виборів навесні 2012 р., Повідомляють грузинські ЗМІ. "У політичного керівництва Грузії немає плану з проведення дострокових виборів. Ми вважаємо себе серйозним державою і працюємо над виборчим кодексом з тим, щоб отримати новий кодекс, який відповідав би європейським стандартам", - заявив він.
За словами Мачаваріані, новий виборчий кодекс грузинський парламент прийме в кінці грудня 2011 р., А повторна перевірка виборчих списків завершиться тільки навесні 2012 р.
Раніше сьогодні один з лідерів опозиційної фракції "Християни-демократи" Леван Вепхвадзе не виключив можливості призначення дострокових президентських виборів в країні. "Досить імовірно, що влада може провести парламентські вибори навесні, а не восени, щоб випередити опозиційного мільярдера Бідзіна Іванішвілі в його спробі сформувати партійну інфраструктуру", - вважає депутат.
Одночасно про високу ймовірність призначення президентом Грузії Михайлом Саакашвілі дострокових парламентських виборів заявив інший опозиційний політик - Еросі Кіцмарішвілі, що представляє "Грузинську партію". "Саакашвілі добре відомо, що на початку березня в Росії відбудуться президентські вибори, а восени 2012р. В США також очікуються вибори глави держави. Ясно, що президентом Росії стане Володимир Путін, і настільки ж очевидно, що Саакашвілі може на цьому потерпіти серйозну невдачу. Тому я переконаний, що Саакашвілі вже в найближчі місяці призначить вибори ", - підкреслив Кицмарішвілі.
Слід зазначити, що Саакашвілі за існуючим законодавством не зможе балотуватися на наступних президентських виборах в Грузії, які повинні відбутися в 2013р. Однак у випадку перемоги правлячої партії в парламентських виборах нинішній президент може стати прем'єр-міністром, обраним більшістю голосів депутатів, і, відповідно до нової політичної моделі влади, фактично очолити державу.