ua en ru

Віце-спікер Європарламенту вважає, що РФ і ЄС не можуть бути стратегічними партнерами

Віце-спікер Європейського парламенту (ЄП) Олександр Граф Лабсдорф вважає, що Російська Федерація та Євросоюз не можуть бути стратегічними партнерами.

Віце-спікер Європейського парламенту (ЄП) Олександр Граф Лабсдорф вважає, що Російська Федерація та Євросоюз не можуть бути стратегічними партнерами. Про це він заявив в інтерв'ю DW.

"Я завжди вважав помилковим казати про Росію як стратегічного партнера. У Москви є своє уявлення про те, як має бути облаштована Європа, і зараз це уявлення всім ясне, як ніколи - досить дивитися щодня новини з України. Це уявлення не передбачає дотримання міжнародного правопорядку та базових домовленостей ОБСЄ, а їх зміна.

І якщо, з одного боку, є країни, такі як Польща, Франція та Німеччина, які вимагають дотримання міжнародного правопорядку, а, з іншого, є країни, які переслідують протилежні цілі, то вони не можуть бути стратегічними партнерами. Це нелогічно", - сказав заступник голови ЄП.

Крім цього, в інтерв'ю він пояснив, чому санкції відносно Москви можуть бути більш ефективними, ніж здається, і чому європейцям слід створити єдиний енергетичний союз.

"Є хороша польська ініціатива, яка пропонує рухатися в напрямку європейського енергетичного союзу. Якщо переговори між "Газпромом" і "Роснафтою" про постачання газу та нафти в ЄС будуть проводитися від імені такого союзу, то європейцям буде легше протистояти кремлівської політики "розділяй і володарюй". Якщо ми єдині, ми сильні", - заявив віце-спікер ЄП.

Нагадаємо, раніше на засіданні Комітету з питань закордонних справ ЄП директор з питань РФ, Східного партнерства, Центральної Азії, регіонального співробітництва та ОБСЄ Європейської служби зовнішніх дій Гуннар Віганд зазначив уповільнення проведення необхідних реформ в Україні.