ua en ru

Віце-прем'єр РФ: Причиною катастрофи Ту-134 в Карелії могла бути помилка пілота

Віце-прем'єр РФ Сергій Іванов припускає, що причиною аварії літака Ту-134 під Петрозаводськом в Карелії була помилка пілота, і відзначає схожість ситуації з аварією борту польського президента Леха Качинського під Смоленськом. Відповідну заяву Іванов зробив сьогодні в бесіді з журналістами в Парижі, передає РБК.

Він зазначив, що, за його інформацією, авіакомпанія "Русейр" володіє всього 5-6 літаками. "Парк - зрозуміло який. Не хочу передбачати слідство, але, за першими зовнішніми даними, очевидна помилка пілота в умовах поганої погоди", - сказав Іванов.
Віце-прем'єр додав, що пілот заходив не на смугу, а правіше і візуально в умовах туману намагався відшукати точку посадки. "І от сталося те, що відбулося, і, на жаль, це дуже нагадує катастрофу польського літака під Смоленськом", - сказав віце-прем'єр. Він додав, що, за першими даними, не працювало світлосигнальне обладнання, проте потім з'ясувалося, що було пошкоджено шасі літака.

Також Іванов повідомив, що прем'єр-міністр РФ Володимир Путін поінформований про катастрофу під Петрозаводськом. "Уже на місці міністр транспорту РФ Ігор Левітін. Уряд РФ дало відповідне доручення Міністерству транспорту та Міністерству охорони здоров'я і соціального розвитку", - сказав він. При цьому віце-прем'єр зазначив, що дуже вдячний владі Карелії за оперативне рішення про виділення матеріальної допомоги в розмірі 1 млн руб. сім'ям загиблим в авіакатастрофі.

Раніше повідомлялося, що авіакомпанія "Руслайн", яка спочатку мала перевозити пасажирів звалився під Петрозаводськом літака, прийняла рішення про виплату сім'ям загиблих ще по 2 млн руб. "І перевірка, і кримінальна справа, природно, заведено", - зазначив віце-прем'єр. Відповідаючи на питання про те, чи можливо у зв'язку з подією припинення польотів Ту-134, він зауважив: "Можна заборонити польоти, це найлегше рішення, але на чому тоді літати?". Він підкреслив, що сьогодні далеко не всі авіакомпанії в змозі купити "навіть SuperJet".

Нагадаємо, 20 червня близько 22:40 у Пріонежском районі Республіки Карелія на 16-му км автотраси Петрозаводськ - Суоярви в районі села Бесовец зазнав катастрофи пасажирський літак Ту-134 авіакомпанії "Русейр", що слідував рейсом РЛУ-243 за маршрутом Москва-Домодєдово - Петрозаводськ . Згідно відомості реєстрації, на борту літака знаходилися 43 пасажири і 9 членів екіпажу. В результаті аварії сталося загоряння літака. За попередніми даними, загинули 44 людини.

Пасажирів літака, що впав авіакомпанії "Русейр" спочатку повинна була перевозити авіакомпанія "Руслайн", яка згодом відмовилася від цього рейсу.
За фактом події порушено кримінальну справу за ч.3 ст.263 Кримінального кодексу РФ (порушення правил безпеки руху та експлуатації повітряного транспорту, що призвело до смерті двох або більше осіб). В даний час слідство розглядає кілька версій авіакатастрофи: людський фактор, тобто помилка пілота або наземних служб аеропорту, складні метеоумови, а також технічні несправності повітряного судна або обладнання аеропорту та інші.

Літак Ту-154 президента Польщі Качинського розбився 10 квітня 2010 р. в 9:40 у Смоленській області при заході на посадку в аеропорт Північний в умовах сильного туману. На борту літака знаходилися 96 людей, 88 з них летіли у складі офіційної делегації. Всі пасажири літака загинули, у тому числі Качинський з дружиною, високопоставлені державні чиновники, представники силових органів і військового командування, відомі громадські діячі Польщі.