ua en ru

Віце-прем'єр Чехії прогнозує припинення існування Шенгенської зони

Віце-прем'єр Чехії прогнозує припинення існування Шенгенської зони Фото: ерший віце-прем'єр Чехії і міністр фінансів Андрій Бабиш

Бабиш закликав до збільшення бюджетного фінансування армії і поліції

Міграційна криза в Європейському союзі продемонструвала неефективність охорони кордонів Шенгенської зони, яка може припинити своє існування, якщо ситуація не покращиться. Про це заявив перший віце-прем'єр Чехії і міністр фінансів Андрій Бабиш, передає ТАСС з посиланням на празьку газету "Право".

"Ми перебуваємо в стані війни. Під час війни потрібно діяти швидко. Єврокомісія і Європейський союз не здатні до дій. Якщо після терактів у Парижі не буде закритий для нелегального перетину зовнішній кордон Шенгенської зони, відбудеться розпад Шенгену", - заявив він.

На думку Бабиша, збулися найбільш тривожні прогнози - разом з потоком біженців через кордони ЄС проникають бойовики терористичної організації "Ісламська держава". Їх мета - "убити якомога більше наших громадян", - упевнений він.

Крім того, він закликав до збільшення бюджетного фінансування армії і поліції.

Нагадаємо, увечері 13 листопада в Парижі відбулася серія терактів у різних районах міста. Спочатку сталися три вибухи біля Stade De France, де проходив матч Франція-Німеччина.

Крім того, терористичні атаки сталися в п'яти інших місцях Парижа. Зокрема, терористи захопили і розстріляли заручників у театрі Bataclan.

У загальній складності, в результаті нападів загинули 129 чоловік, з них упізнали лише 103 людини. Ще більше 350 чоловік отримали поранення в результаті терактів.

Відповідальність за вчинення терактів в Парижі взяли на себе бойовики ИГИЛ.