ua en ru

Віце-прем'єр Білорусі: "Сбербанк Росії" виділить "Беларуськалію" кредит в 1 млрд дол. без вимоги застави акцій

"Сбербанк Росії" виділить ВАТ "Беларуськалій" кредит у розмірі 1 млрд дол. без вимоги застави акцій, повідомив журналістам віце-прем'єр Білорусі Сергій Румас.
За його словами, сьогодні досягнута угода зі "Сбербанком Росії" щодо залучення "Беларуськалієм" кредитних ресурсів в обсязі 1 млрд дол. для стабілізації ситуації на внутрішньому валютному ринку.
Румас повідомив, що відповідно до домовленостей надання як запоруки акцій "Беларуськалія" в якості забезпечення повернення кредиту не передбачено.
Нагадаємо, на початку серпня ц.р. глава "Сбербанку" Герман Греф заявив, що "Сбербанк" і німецький Deutsche Bank нададуть "Беларуськалію" кредит на 2 млрд дол. під забезпечення у вигляді експортних контрактів і заставу 35% акцій білоруського підприємства. Після цього генеральний директор ВАТ "Беларуськалій" Валерій Кирієнко заявив, що влада Білорусі відмовиться від цього кредиту, оскільки її не влаштовують його умови. Він мав на увазі іменну заставу 35% акцій "Беларуськалія".
ВАТ "Беларуськалій" - одне з найбільших підприємств Білорусії, орієнтоване на експорт. Воно на 100% належить державі. Акціонування підприємства завершилося у вересні 2010 р. Влада Білорусі оцінює підприємство в 30 млрд дол.