ua en ru

Вітренко: "Нафтогаз" може почати стягнення боргу з "Газпрому" вже в квітні

Вітренко: "Нафтогаз" може почати стягнення боргу з "Газпрому" вже в квітні Фото: "Нафтогаз" і "Газпром" (колаж РБК-Україна)

НАК розраховує на виконання російською компанією рішення арбітражу найближчим часом

НАК "Нафтогаз України" може почати процес стягнення з російського газового монополіста "Газпрому" боргу в сумі 2,6 мільярда доларів для виконання рішення Стокгольмського арбітражу вже у квітні. Про це розповів комерційний директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко, передає Інтерфакс-Україна.

"(Процес звернення в суди) може початися найближчим часом, вже у квітні. Ми попередили їх", - повідомив Вітренко.

НАК розраховує на виконання російською компанією рішення арбітражу найближчим часом, однак Вітренко зазначає, що процес стягнення може тривати і півроку.

Повідомляється, що "Газпром" ще не подав апеляцію на рішення арбітражу з транзитним контрактом.

"З юридичної точки зору, навіть якщо б вони вже подали апеляцію, вона не зупиняє виконання рішення арбітражного трибуналу. Тобто вони повинні заплатити нам ці гроші, а потім чекати півтора року, поки їх апеляція буде розглянута і прийнято відповідне рішення", - додав він.

Наголошується, що Вітренко не виключив можливість арешту газу російської компанії в підземних сховищах Європи або акцій оператора "Північний потік" в швейцарському суді для стягнення боргу.

Нагадаємо, "Газпром" відмовляється виконувати рішення Стокгольмського арбітражу щодо "Нафтогазу".