ua en ru

Віталій Кропачов реставрує вугільні схеми "сім'ї" Януковича, - розслідування

Віталій Кропачов реставрує вугільні схеми "сім'ї" Януковича, - розслідування Фото: Віталій Кропачов (facebook.com vitaliy.kropachov)

"Вугільний куратор" з Тореза Кропачов будує вертикально інтегровану паливну групу

Віталій Кропачов, який неофіційно вважається куратором вугільної галузі, реставрує вугільні схеми "сім'ї" екс-президента України, втікача Віктора Януковича. Про це йдеться в розслідуванні під назвою "ТОП-10 тендерів Віталія Кропачева" на РБК-Україна.

Наголошується, що Віталій Кропачов - виходець з Тореза - сьогодні будує вертикально інтегровану паливну групу. Стрижнем цього конгломерату є державна компанія "Центренерго".

"Суть бізнес-моделі – забезпечення трьох теплових електростанцій компанії вугіллям, в тому числі і з неконтрольованих Україною територій. Окремий "бізнес-процес" - закупівлі державних підприємств у підконтрольних компаній", - йдеться в статті.

До початку війни Кропачову належали вугільні компанії-логісти "Сніжнепогрузтранс" і "Торезпогрузтранс", а також Торезький завод наплавочних твердих сплавів, тому ринок вугілля для Кропачова "не новина", пише автор.

"За часів президентства Віктора Януковича його пов'язували з видобутком вугілля в копанках. Інакше цей бізнес не міг би існувати на Донбасі. Але після декількох років він сам зайняв місце "Сім'ї", - наголошується в розслідуванні.

В основі цієї схеми, за даними автора, п'ять збагачувальних фабрик, які раніше були продані ТОВ "ДРФЦ", підконтрольному Олександру Януковичу . На ЦЗФ надходило як вугілля з "копанок", так і з державних шахт. Продукція ж фабрик була вже зовсім легальною.

"Зараз на підконтрольній території Україні знаходиться три фабрики - "Україна", "Комсомольська" і "Росія". У березні цього року стало відомо, що компанія ТОВ "ДРФЦ" продала міноритарні пакети акцій фабрик ТОВ "Укрдонінвест", якою володіє Віталій Кропачов. Більш великі пакети акцій перейшли у власність фізосіб - Сергія Пушняка і Олега Бондаренка. Як повідомляють ЗМІ, після зміни власників збагачувальні фабрики завантажені замовленнями державних вугільних об'єднань, які знаходяться під управлінням Міненерговугілля", - пише автор.

Як і раніше, вугілля з збагачувальних фабрик спрямовується на теплові електростанції "Центренерго" - Трипільську, Вуглегірську і Зміївську. Тільки раніше контроль над всім ланцюжком поставок здійснювала "Сім'я" тодішнього президента.

"Слідом за ЦЗФ "Сім'я" Януковича розлучилася ще з двома активами – шахтами "Росія" та "Новогродівська". Їх новим власником став все той же Віталій Кропачов. Раніше вони входили до складу державного вугільного об'єднання "Селидіввугілля". Виробничий цикл цих шахт був тісно пов'язаний з роботою збагачувальних фабрик", - наголошується в розслідуванні.

Підкреслюється, що протягом останнього року шахти стояли. Держгеонадра позбавила обидва підприємства спецдозволів на користування надрами. Але зі зміною власників накази Держгеослужби були скасовані в судовому порядку.

Так само новий вугільний куратор цікавиться активами Ігоря Гуменюка, який був наближеним Віктора Януковича. Мова йде про шахту "Краснолиманська".

Автор допускає, що аналогічна схема може бути реалізована і на Заході України, оскільки Кропачов не приховує свого інтересу до ПАТ "Львівська вугільна компанія".

"Контроль держпідприємств і шахт в українських реаліях використовується не тільки для вибудовування виробничих ланцюжків. Готельним "бізнес-процесом" тендери залишаються. Ситуація не змінилася навіть після початку використання всіма держкомпаніями системи Prozorro", - йдеться в статті.

За часів президентства Януковича явним фаворитом держшахт було ТОВ "ДФРЦ". Компанія заробляла не тільки на нелегальному вугіллі, але і на поставках товарів і послуг державним шахтам і підприємствам. Зі зміною влади помінялися лише прізвища основних бенефіціарів цих схем, йдеться у статті.

"На тендерах держшахт є явні фаворити. Чотири компанії, яким дуже щастить у постачанні товарів і послуг. Везе настільки, що часто "Червоноармійськвугілля", "Селидіввугілля" і шахтоуправління "Південнодонбаське" значно переплачують порівняно з ринковими цінами", - йдеться в статті.