ua en ru

Visa і MasterCard виплатять рекордні 6,2 млрд доларів за антимонопольним позовом

Visa і MasterCard виплатять рекордні 6,2 млрд доларів за антимонопольним позовом Фото: Visa Mastercard (flickr.comHloom.Templates)

Платіжні системи і банки мають намір закрити сторінку і продовжити співпрацю з ритейлерами на нових умовах

Visa Inc. і Mastercard Inc. погодилися заплатити 6,2 млрд доларів, щоб завершити давній спір з ритейлерами про збори з карткових операцій. Про це повідомляє Bloomberg, відзначаючи, що сума є найбільшою в історії у справах із антимонопольного законодавства.

Угода передбачає, що Visa, MasterCard, а також банки JPMorgan Chase, Bank of America і Citigroup, виплатять рітейлерам додатково 900 млн доларів, крім 5,3 млрд доларів, які були передбачені угодою, укладеною у 2012 році.

У підсумку Visa заплатить по цій справі 4,1 млрд доларів, MasterCard – близько 700 млн доларів.

Суперечка почалася в 2005 році, коли системами Visa і Mastercard володіли банки. Рітейлери звинувачували їх в порушенні антимонопольного законодавства та незаконному стягуванні зборів з кожної покупки. З тих пір дві платіжні мережі стали публічними компаніями - Mastercard в 2006 році і Visa в 2008 році.

«Після тривалих та виснажливих переговорів ми раді, що можемо досягти цієї угоди і просуватися вперед в нашому партнерстві з рітейлерам, щоб надавати споживачам зручні, надійні і безпечні способи оплати», - йдеться в заяві Visa.

Нагадаємо, в серпні 2018 року в окупованому Російською Федерацією Криму АТ "Генбанк", який входить в групу Банку Росії і знаходиться під західними санкціями, припинив обслуговувати банківські картки платіжних систем Visa і MasterCard.