ua en ru

У Вінницькій колонії катували в’язня

У Вінницькій колонії катували в’язня Фото: будівля ГПУ (РБК-Україна)

Правоохоронці припинили протиправні дії співробітників цієї установи

У Вінницькій установі виконання покарань №1 упродовж кількох діб тримали в'язня з ознаками розладу здоров'я в жахливих антисанітарних умовах. Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на прес-службу Генеральної прокуратури України.

У ГПУ зазначають, що правоохоронці припинили протиправні дії співробітників цієї установи, пов'язані зі спробою підроблення медичної документації щодо цього в'язня.

"Виявлено і припинено нелюдське поводження із в'язнем, що мало ознаки катування. Упродовж кількох діб вказану особу з явними ознаками розладу здоров'я тримали у непристосованому для цих цілей камерному приміщенні в жахливих антисанітарних умовах, без світла, водопостачання, каналізації, постільної білизни, засобів особистої гігієни, належного медичного забезпечення", - йдеться у повідомленні.

Також зазначили, що встановлені систематичні порушення прав в'язнів, засуджених до довічного позбавлення волі, причини і умови, що сприяли вчиненню злочинів та інших правопорушень. Так, у житлових камерних приміщеннях виявлено молотки, пилки, хімічні речовини, верстати, інші речі й обладнання, заборонені для вільного обігу серед в'язнів вказаної категорії.

За результатами перевірки, права в'язня, який піддавався катуванню, поновлено. У відомстві зазначають, що йому надали необхідну медичну допомогу, забезпечили належні умови тримання та нагляд лікарів.

За встановленими фактами працівники Генпрокуратури зареєстрували кримінальні провадження за ст.ст. 127 (катування), 366 (службове підроблення) КК України.

Нагадаємо, раніше у виправній колонії в Харківській області виявили гранату.

Також додамо, що прокуратура Київської області виявила численні порушення у Кагарлицькій виправній колонії номер 115. Були виявлені випадки незаконного застосування до засуджених заходів стягнень, незабезпечення проведення із ними належної соціально-виховної роботи, а також порушення щодо вилучення у засуджених заборонених предметів - мобільних телефонів.