ua en ru

"Відродження" просить Гройсмана осучаснити пенсії по інвалідності чорнобильцям

"Відродження" просить Гройсмана осучаснити пенсії по інвалідності чорнобильцям Фото: Верховна Рада (РБК-Україна)

Нардепи відправили прем'єру відповідний запит

Народні депутати групи "Партія "Відродження" звернулися до прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням провести перерахунок пенсій по інвалідності чорнобильцям. Відповідний депутатський запит направили народні депутати Олег Кулініч, Артем Ільюк та Андрій Шипко, передає прес-служба політсили.

Як парламентарії відзначають, сьогодні розмір пенсій по інвалідності для постраждалих від аварії на ЧАЕС розраховують в залежності від середньої заробітної плати 2006 року, що не відповідає фактичному рівню інфляції та не компенсує реальне знецінення доходів.

"Підхід, згідно з яким базовим показником для розрахунку розміру пенсії по інвалідності для чорнобильців встановлена середня зарплата в 2006 році, є несправедливим. Адже в такому випадку не враховується щорічний ріст показника середньої заробітної плати, яка змінюється під впливом інфляції та інших факторів. Наприклад, середня зарплата на одну застраховану особу в цілому по Україні за 2006 рік, що становила 928,81 грн, а в 2016 році – 4482,35 грн", – сказано у запиті.

У зв'язку з цим народні депутати просять внести зміни в постанову Кабінету міністрів №1210 від 23.11.2011, якою регулюється це питання, і осучаснити пенсії по інвалідності для чорнобильців.

"Просимо Вас, шановний Володимире Борисовичу, дати відповідні доручення щодо невідкладного внесення змін в Порядок №1210, якими передбачити осучаснення базового показника для розрахунку розміру пенсії по інвалідності для чорнобильців у розмірі середньої зарплати на одну застраховану особу в цілому по Україні за 2017 рік", – пишуть народні депутати

Як відомо, 12 грудня перший заступник голови партії "Відродження" Володимир Пилипенко разом з керівниками чорнобильських організацій провели спільну зустріч з головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм та омбудсменом Валерією Лутковською. Під час зустрічі були обговорені перспективи прийняття законопроекту №6292, а також проблеми у сфері соцзахисту, з якими стикаються чорнобильці.