ua en ru

У "Відродженні" пропонують ввести новий механізм закупівлі ліків без посередників

У "Відродженні" пропонують ввести новий механізм закупівлі ліків без посередників Фото: Андрій Шипко (vidrodzhennya.org.ua)

Нардеп Шипко закликав МОЗ розробити новий, якісний механізм закупівель ліків

Міністерство охорони здоров'я повинне розробити абсолютно новий, якісний механізм закупівель ліків. Про це під час брифінгу у Верховній Раді повідомив народний депутат групи "Партія "Відродження", член парламентського комітету з питань охорони здоров'я Андрій Шипко, передає прес-служба політсили на офіційному сайті.

За його словами, потреба в новому механізмі зумовлена незадовільним здійсненням закупівель ліків через міжнародні організації, а також закінченням терміну дії відповідного закону.

"Закон про міжнародні закупівлі приймався на чотири роки і діє до 31 березня 2019! І зараз головне питання в МОЗ: що вони зробили за ці три роки?", - зазначив народний депутат.

Він уточнив, що досі Україна взагалі не отримала ліків по закупівлях 2016 і тільки 55% ліків, придбаних у 2017 році. Залучення міжнародних посередників тільки призвело до додаткових бюджетних витрат на "обслуговування" договорів, зазначив політик.

За його словами, "непрозорі" договори закупівель чиновники МОЗ відмовлялися показати навіть народним депутатам, створили можливість ввезення в країну лікарських засобів, термін придатності яких закінчуються.

"І рік-два ми очікуємо ліки, за які заплатили відразу. Економія з затримкою на рік-два, це халатність! І тим більше, економія на якості препаратів - це ще більша недбалість, адже часто замість дорогих оригінальних препаратів закуповуються дешеві генерики, що в лікуванні, наприклад, онкології, може зменшувати шанси пацієнта на одужання", - підкреслив Шипко.

Він зазначив, що незважаючи на те, що мета прийняття закону про закупівлі лікарських засобів і медичних виробів через міжнародні організації була дуже зручною і правильною - подолати корупцію у сфері закупівель ліків і своєчасно забезпечувати хворих необхідними препаратами і медвиробами, але, за словами Шипка, Міністерство охорони не змогло виконати поставлену мету і зараз не робить нічого, щоб покращити процес закупівель.

"Можливим варіантом виправлення ситуації з проведення закупівель препаратів і медвиробів може бути як створення окремого закупівельного агентства, так і використання системи Прозорро, що може показати значну економію, але без оплати коштів вперед і без плати за послуги посередників", - резюмував нардеп.

Нагадаємо, на початку травня почалися перші тендери з закупівлі ліків за гроші держбюджету 2018 року, які проводять міжнародні організації для Міністерства охорони здоров'я.