ua en ru

Весняно-польова кампанія буде складною, через подорожчання цін на паливно-мастильні матеріали, - Л.Козаченко

Весняно-польова кампанія буде тяжкою. Про це журналістам заявив голова ради підприємців при Кабміні, президент української аграрної конфедерації Леонід Козаченко. Він наголосив, що весняно-польова кампанія буде складною, через подорожчання цін на паливно-мастильні матеріали.

«Сільськогосподарська продукція теж подорожчала, але темпи зростання цін на продовольство і темпи зростання цін на всі складові витратні - вони різні. Тут треба надавати підтримку сільському господарству. Але на сьогодні до останньої хвилини ми все ж таки діємо навпаки. На жаль, це може спричиняти великі перешкоди тому, що ми заклали добру основу на врожай поточного року, адже банкам ми зараз винні майже 27 млрд грн», - додав він.

За словами Л.Козаченко у збільшенні ціни на зерно частково винна держава, а також новостворена профільна державна компанія

«Ми також ввели новим Податковим кодексом такі норми, які спричинили це (зростання цін на зерно) і це реально вплив нового Податкового кодексу, тому що немає повернення ПДВ при експорті зерна і посередники, які є між фермером і кінцевим споживачем, вони потрапили в цю проблему, пов'язану з ПДВ. Тому продукція автоматично подорожчала на 20%», - додав він.

Л.Козаченко висловив переконання, що завезення 120 тис. т гречки з Китаю - це марна втрата бюджетних коштів.

«При завезенні цієї гречки будуть встановлені пільги, не буде сплачуватись ПДВ, будуть інші преференції. Все йде проти нашого вітчизняного виробника, якого треба підтримати», - додав він.