ua en ru

Верховний суд визнав незаконним банкрутство одного з банків

Верховний суд визнав незаконним банкрутство одного з банків Фото: Верховний Суд (РБК-Україна)

Фонд гарантування втратив контроль над банком

Велика палата Верховного Суду 5 лютого 2019 року своєю постановою ухвалила рішення, яким, по суті, визнала неправомірним віднесення ПАТ "Златобанк" до категорії неплатоспроможних. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО).

Як зазначили в прес-службі, втрата Фондом контролю над активами фактично унеможливить задоволення вимог вкладників та кредиторів на загальну суму у понад 6,5 млрд грн, у тому числі вкладників-фізичних осіб на більш як 1,8 млрд грн

За даними ФГВФО, з моменту визнання у 2015 року ПАТ "Златобанк" неплатоспроможним Фонд гарантування виплатив загалом близько 825 млн грн майже 14 тисячам його вкладників. Ліквідаційна маса ПАТ "Златобанк", затверджена рішенням виконавчої дирекції Фонду гарантування, складає 1,6 млрд грн, при цьому загальна сума акцептованих кредиторських вимог сягає 6,9 млрд грн. Таким чином, недостатність ліквідаційної маси для виконання зобов’язань перед усіма кредиторами становить 5,3 млрд грн.

"Той факт, що банк за рахунок свого майна та активів здатен задовольнити лише 22,56% вимог своїх кредиторів, свідчить про неплатоспроможність такого банку", - зазначили в прес-службі.

Нагадаємо, станом на 28 січня 2019 року вартість активів усіх банків, що перебувають в управлінні Фонду вкладів фізичних осіб, за балансовою звітністю складає 538,3 млрд грн, при цьому їхня оціночна вартість менша більш ніж у 5,5 разів і становить 93,9 млрд грн.

Як повідомляло РБК-Україна, у реєстрі Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) станом на 1 січня 2019 року нараховувалося 77 банків-учасників.