ua en ru

Верховний суд скасував відстрочення стягнення з компанії Ахметова 960 млн гривень на користь "Ощадбанку"

Верховний суд скасував відстрочення стягнення з компанії Ахметова 960 млн гривень на користь "Ощадбанку" Фото: Верховний суд України (РБК-Україна)

ВСУ скасував попередні рішення судів про надання компанії річної відстрочки виплати боргу

Верховний Суд скасував рішення судів першої та апеляційної інстанцій про відстрочку виконання судового рішення в частині стягнення з ТОВ "ЕСУ" (колишнього мажоритарного акціонера ПАТ "Укртелеком" бізнесмена Ріната Ахметова) на користь Ощадбанку понад 960 млн. гривень. Про це повідомляє прес-служба держбанку.

"Верховний Суд постановою від 2 травня 2018 року задовольнив касаційну скаргу "Ощадбанку" на рішення господарського суду р. Києва від 02.08.2017 та постанову Київського апеляційного господарського суду від 01.11.2017 в частині скасування відстрочки на 1 рік виконання рішення суду про стягнення з ТОВ "ЕСУ" на користь "Ощадбанку" понад 960 млн гривень", - йдеться в повідомленні.

Як відомо, 25.04.2013 між "Ощадбанком" і ТОВ "ЕСУ" був укладений договір купівлі-продажу облігацій в кількості 2 млн штук, загальною номінальною вартістю 2 млрд гривень, випущених на підставі проспекту емісії облігацій ТОВ "ЕСУ", зареєстрованого 12.04.2013 Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

По іншій судовій справі, де "Ощадбанком" стягнуто заборгованість з ТОВ "ЕСУ" за номінальною вартістю облігацій серії С, Верховний Суд постановою від 15 березня 2018 року задовольнив касаційну скаргу банку на рішення господарського суду р. Києва від 14.09.2017 та постанову Київського апеляційного господарського суду від 21.11.2017 в частині скасування відстрочки на 1 рік виконання рішення суду про стягнення з ТОВ "ЕСУ" на користь "Ощадбанку" 850 млн гривень.

Таким чином, Ощадбанк отримав право на примусове стягнення з ТОВ "ЕСУ" заборгованості за номінальною вартістю облігацій серії С і купонного доходу, емітентом яких є зазначене товариство, яке з липня 2015 року не платила державному банку купонний дохід по облігаціях.

Нагадаємо, 3 травня Високий суд Лондона відхилив заяву компанії SCM Financial Overseas Limited (входить до групи СКМ) про направлення на новий розгляд до Лондонського міжнародного арбітражного суду (LCIA) справи щодо продажу компанії "Укртелеком", в якому арбітражем LCIA раніше було винесено рішення на користь Raga Establishment.