ua en ru

Високий суд Лондона відмовився відправляти на новий розгляд справу "Укртелекому"

Високий суд Лондона відмовився відправляти на новий розгляд справу "Укртелекому" Фото: Високий суд Лондона (flickr.com ell-r-brown)

Компанія СКМ має намір продовжувати відстоювати свою позицію в судовому порядку

Сьогодні Високий суд Лондона відхилив заяву компанії SCM Financial Overseas Limited (входить до групи СКМ) про направлення на новий розгляд до Лондонського міжнародного арбітражного суду (LCIA) справи щодо продажу компанії "Укртелеком", в якому арбітражем LCIA раніше було винесено рішення на користь Raga Establishment. Про це йдеться в заяві компанії СКМ.

"Заяву було подано по процесуальним підставам, і сьогоднішнє рішення ніяк не позначиться на законності розглянутих на даний момент претензій СКМ проти Raga. У поточному рішенні вказується, що Арбітражного суду (LCIA) все ж не врахував "потенційно дуже важливі докази", в результаті розгляду яких результат справи і рішення арбітражу могли б бути іншими", - йдеться в заяві.

В СКМ нагадали, що сьогоднішнє рішення винесено в ході суперечки, яка виникла у зв'язку з тим, що Raga Establishment не виконала обов'язкові умови договору купівлі-продажу телекомоператора, укладеного з СКМ в 2013 році. Зокрема, в договорі купівлі-продажу компанія Raga заявляла, що виконала умови приватизаційного договору 2011 року, укладеного з Фондом державного майна України, згідно з якою взяла на себе зобов'язання активно інвестувати в розвиток інфраструктури "Укртелекому" в Україні. Ці зобов'язання не були виконані.

Дізнавшись, що Raga не виконала умови приватизаційного договору з державою Україна, група СКМ спробувала розірвати угоду про покупку і зажадала повернути їй передоплату у розмірі 100 млн доларів. Однак компанія Raga Establishment ініціювала арбітражні розгляди в Лондонському арбітражі (LCIA) проти СКМ з вимогою виплатити їй решту суми в розмірі 760 млн доларів за актив, який, найімовірніше, незабаром буде повернуто в державну власність.

У вересні 2016 року СКМ подала зустрічний позов до Лондонського міжнародного арбітражного суду (LCIA), вимагаючи анулювати угоду купівлі-продажу "Укртелекому", в результаті чого акції "Укртелекому" були б повернені Raga, а СКМ отримала б назад суму передоплати. Поки йшли судові розгляди, у квітні 2017 року ФДМУ подав позов про розірвання приватизаційного договору купівлі-продажу "Укртелекому", що свідчить про невиконання Raga зобов'язань за цим договором.

Арбітражного суду (LCIA) відмовився відкласти винесення рішення арбітражу до дозволу українськими судами спору за позовом ФДМУ до ТОВ "ЕСУ" і прийняв рішення на користь Raga, зобов'язавши СКМ доплатити близько 760 млн доларів. При цьому протягом чотирьох місяців після винесення даного рішення українські суди постановили розірвати приватизаційний договір по "Укртелекому", повернути акції компанії у державну власність і зобов'язали ТОВ "ЕСУ" (колишня дочірня компанія Raga, а тепер дочірня компанія СКМ) сплатити штраф у розмірі 81 млн доларів.

Оскарження арбітражного рішення СКМ у Високому суді Лондона було засноване на тому, що Арбітражний суд повинен відкласти розгляд справи до тих пір, поки не будуть завершені судові розгляди в Україні, що дало б можливість врахувати і розглянути всі істотні факти по цій справі. На жаль, відповідне рішення сьогодні прийнято не було.

Компанія СКМ, заявила, що продовжить відстоювати свою позицію в судовому порядку.

Нагадаємо, Печерський районний суд Києва за клопотанням Фонду державного майна зняв арешт з 92,8% акцій телекомунікаційної компанії "Укртелеком", а також скасував заборону на їх відчуження.