ua en ru

Верховний суд Нью-Йорка закінчив розгляд апеляції щодо телеканалу ТВі

Верховний суд Нью-Йорка закінчив розгляд апеляції одного з засновників телеканалу ТВі Костянтина Кагаловського до свого колишнього партнера Володимиру Гусинському, пише газета "Дело".

Суд вийшов для ухвалення рішення, яке стане резонансним і визначить подальшу долю опозиційного телеканалу в Україні.

Це вже не перше зіткнення між Гусинським і Кагаловським в суді, і зокрема - в Нью-Йоркському. Канал ТВі був заснований в 2008 р. Гусинським і Кагаловським (з частками 50/50), але вже через рік між власниками розгорівся конфлікт, в результаті якого у Гусинського залишився 1% акцій. Останній вирішив повернути свої інвестиції в телеканал через суд. У серпні минулого року закінчився трирічний судовий процес у Верховному суді Нью-Йорка. Суддя Чарльз Ремос (Charles Ramos) виніс рішення на користь Володимира Гусинського і визнав Кагаловського винним у "необгрунтованому розмиванні" частки партнера в капіталі телекомпанії і зобов'язавши його виплатити 28,68 млн дол., плюс відсотки в якості відшкодування збитків.

І ось, поки тривала апеляція, навесні цього року на телеканалі ТВі відбулася ще одна зміна власників. В результаті, новим генеральним директором став Артем Шевченко, а новим інвестором - американський бізнесмен Олександр Альтман, який заявив, що був змушений діяти швидко, "щоб запобігти продажу телеканалу представникам влади".

"Я не можу довести, що Кагаловський, до недавнього часу виступав у ролі власника каналу, бреше, коли стверджує, що не збирався його продавати, - пише головний редактор "Дзеркала тижня" Юлія Мостова. - Адже я не була присутня при його численних бесідах у кабінетах на Банковій, Грушевського і Каменєва. Я всього лише розмовляла з господарями цих кабінетів".

"Немає у мене і протоколу зустрічі Костянтина Кагаловського з Володимиром Сівковичем і Андрієм Клюєвим, не зафіксована бесіда між Клюєвим і його новим куратором - першим віце-прем'єром Арбузовим. Відсутня фіксація відмашки Віктора Януковича Сергію Арбузову на покупку каналу за 120 млн дол. Так само як не розташовую доказами появи в переговорах пана Гусинського з реплікою: "Альо! Ви з ким переговори ведете? "- додає головний редактор "ДТ".

Юристи сходяться на думці, що Гусинський виграє свій другий судовий процес у Верховному суді Нью-Йорка і якщо не отримає грошову компенсацію, то може заарештувати активи компаній-власників TBi і отримати контроль над каналом. Імплементувати рішення в Україні не потрібно, бо вона стосується компаній-власників, зареєстрованих на Кіпрі.

Що може врятувати Кагаловського від виплати Гусинському значної суми? Наприклад, остаточне заплутування питання про те, у чиїй власності перебуває зараз ТВі і яка його реальна вартість. Якщо подивитися на ситуацію неупереджено, то виходить, що тепер Кагаловський жертва, у якого забрали канал. Ці форс-мажорні обставини дуже вигідні Кагаловському і дозволяють йому на невизначений термін відкласти виконання рішення Нью-Йоркського суду.