ua en ru

Верховна Рада запропонувала повернути призов до армії

Більшість нардепів підтримали ініціативу ВО "Свобода". Наступним кроком у зміцненні обороноздатності України може стати створення військового резерву з добровольців.

Олександр Мазур, журналіст

Більшість нардепів підтримали ініціативу ВО "Свобода". Наступним кроком у зміцненні обороноздатності України може стати створення військового резерву з добровольців.

Сьогодні Верховна Рада прийняла постанову 4519 (автор -"свободівець" Юрій Сиротюк), якою рекомендувала в.о. Президента відновити обов'язковий призов у Збройні сили України. Крім того, Міністерству оборони доручено вивчити питання про розгортання навчально-тренувальних центрів для добровольців, які можуть залучатися на службу у військовому резерві і склади загонів територіальної оборони.

"І якщо повернення до заклику не стало несподіванкою, то ідея про створення поряд з боєздатною професійною армією народного військового резерву на територіальній основі є для України фактично революційною. Зовсім недавно про необхідність його створення заявляв лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок. Політик висловив упевненість, що це є одним з ключових напрямів для посилення обороноздатності та національної безпеки держави.

Те, що обороноздатність держави необхідно терміново зміцнювати, вже очевидно - оскільки російська збройна агресія на нашу територію чітко продемонструвала той жалюгідний стан, у якому перебуває зараз українська армія. Зданий без бою Крим і безглузді дії наших військових на сході країни, коли в ході антитерористичної операції сепаратисти захоплюють бронетехніку і роззброюють спецназівців, свідчить про те, що майже 23 роки незалежності армія в Україні існувала просто з тих міркувань, що в кожній державі вона повинна бути. Експерти вважають, що керівники країни всі ці роки навіть у страшному сні не могли уявити, що наші збройні сили доведеться застосовувати за прямим призначенням - захищати країну від агресора. Тільки цим можна пояснити їх нинішній стан.

"Всі ці 23 роки українська армія перебувала в принизливому положенні, коли її фінансували за залишковим принципом і використовували як склад старої зброї, яку продавали генерали і отримували чималі бариші, - говорить директор центру політичного аналізу "Стратагема" Юрій Романенко. - У тих країнах, де армія є соціальним інститутом, вона в кризових умовах виступає як балансуючий інструмент, як це ми бачили у Єгипті, Туреччині, країнах Південно-Східної Азії. Наша армія з цієї точки зору взагалі не є інститутом, це просто склад старої зброї, який ще може сяк-так пересуватись у якомусь напрямку, щоб потім бути зданим тому, хто має хоч якусь суб'єктність - як це сталося вчора під Краматорськом".

За словами Романенка, на сьогоднішній день Україні потрібна армія нового типу - з набагато більш високим ступенем організованості. І чим вище рівень організованості, тим вищою буде її боєздатність. Причому розміри армії можуть бути відносно невеликі, однак за рахунок організованості і грамотних командирів вона зможе досягати значно більших результатів, ніж величезна, неповоротка і погано керована військова машина.

В якості прикладу він наводить батальйон "Дніпро", який зараз створюється за ініціативи губернатора Дніпропетровщини Ігоря Коломойського.

"Коломойський створює свій маленький дніпропетровський аналог ЦАХАЛу і на серйозному рівні укомплектовує його професіоналами. Тим самим він фактично бере на себе функції держави. І це правильно. Якщо ми говоримо, що в країні відбулася революція, то революційній державі потрібна революційна армія", - підкреслює Юрій Романенко.

Саме такою армією, на думку Олега Тягнибока, повинен стати народний військовий резерв Збройних сил України.

"Держава повинна створити всі можливості для залучення і навчання добровольців, охочих допомогти захищати Вітчизну. А сьогодні таких патріотів - сотні тисяч", - каже Тягнибок.

В даному випадку мова йде не про професійних військових, а про цивільних осіб, які в мирний час живуть своїм життям, але при цьому вони готові проходити регулярні військові навчання і, в разі необхідності, залучатися до виконання бойових завдань. Така модель народного військового резерву застосовується у Швейцарії, регулярні збройні сили якої становлять всього 5 тисяч осіб, однак мобілізувати при необхідності можна більше 2 мільйонів - і це при загальному населенні у 8 мільйонів чоловік. При цьому всі ці 2 мільйони мають вдома легальну вогнепальну зброю і добре вміють стріляти, бо з 20 до 42 років регулярно проходять курси військової перепідготовки.

До речі, Тягнибок також пропонує негайно розглянути і прийняти законопроект про легалізацію громадської вогнепальної зброї для населення. Він переконаний, що поряд з створенням народного військового резерву це зміцнить національну безпеку всередині держави і дозволить оперативно надавати необхідну підтримку регулярній армії.