ua en ru

Верховна Рада не змогла використати конкурс до Нацтелерадіо, як можливість внести трохи прозорості на вітчизняний медіа-ринок, - експерти

Верховна Рада, призначивши напередодні чотирьох членів Нацтелераідо, не змогла використати конкурс, як можливість внести трохи прозорості та здорового глузду на вітчизняний медіа-ринок. Таку думку вислови заступник голови парламентського комітета з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко, передає «Політична думка».

«З політичної точки зору ми побачили як Нацрада вмонтовується на очах у вертикаль Віктора Януковича. З юридичної точки зору ми спостерігали процедуру, яка викликає масу запитань. Головне, як сталося так, що до конкурсу були допущені і ба більше увійшли до Нацради люди, щодо яких є сумніви стосовно їхньої кваліфікації.. Я чую різні оцінки під чиїм керівництвом буде працювати ця Нацрада. Я можу сказати, що ця нарада повністю працюватиме у фарватері В.Януковича. Нагадаю,що навіть за Леоніда Кучми у Нацраді були представники опозиції, які могли публічно говорити. Зараз ми вперше побачили Нацраду, яка повністю сформована з однієї команди. Для медіа-ринку це дуже погана новина», - наголосив бютівець.

Його політичний опонент з Партії регіонів та колега по комітету Олена Бондаренко наголосила, що обрання у парламенті саме цих кандидатур було безумовно політичним рішенням. «Тут не треба лукавити і не треба соромитися. Чи буде Нацрада у такому складі реалізовувати інформаційну політику більшості у парламенті, зараз я не можу сказати. Можу лише сказати, що у них є підтримка у парламенті, є підтримка більшості, тому всі їхні ініціативи, які розвиватимуть інформаційний простір, будуть підтримані парламентом і нинішньою владою. Стосовно перерозподілу частот, то хочу сказати, що це уже не буде головною функцією Нацради, бо уже все давно поділено. Головне завдання цієї Нацради- це розвиток цифрового телебачення», - вважає О.Бондаренко.

Політичний експерт Ігор Жданов вважає, що призначенням нових членів Нацтелерадіо влада вкотре продемонструвала своє ставлення до опозицій і професійних організацій. «Громадські діячі висували професійні кандидатури, які не потрапили до Нацради. Зрозуміло, що цей орган тепер є політичним. Нацрада створена виключно під інтереси парламентської коаліції і влади загалом, і зрозуміло, що головну роль тут відіграє і відіграватиме глава СБУ Валерій Хорошковський, який до того ж контролює медіа-групу «Інтер». Думаю, найближчим часом буде перерозподіл частот на користь тих каналів, які пов'язані з нинішньою владою. Крім того, буде здійснюватися тиск на ті телеканали, які критикуватимуть владу і займатимуть опозиційну до неї позицію», - сказав експерт.

З цим погоджується журналіст Роман Скрипін. «Ця Нацрада штампуватиме необхідні рішення, немов гарячі пиріжки з тією ж завзятістю, як це робить парламентська більшість у режимі повного іґнорування опозиції та взагалі іншої, відмінної думки. Зауважу, що дотримані інтереси однієї людини, - голови СБУ Валерія Хорошковського. Позаяк, за оцінками різних експертів, саме його люди тепер складають більшість в Нацраді. Відтак, режим повного сприяння буде задіяно для реалізації амбіцій монополіста на ринку UA Inter Media Group. Дивіденди від діяльності Нацради у вигляді усіляких можливих дозволів та ліцензій дістануть лояльні до влади телерадіоорганізації. Незалежні - дірку від бублика. Телерадіоринок таким чином буде мати серйозний перекіс та деформацію, не рівні умови конкуренції. Влада отримує ефективний важіль вгамування вільнодумства та свободи слова», - впевнений Р.Скрипін.