ua en ru

Верховна Рада може переформатувати ринок зерна під одного гравця

В четвер Верховна Рада планує розглянути в другому читанні проект закону про внесення змін до Податкового кодексу. Відповідний проект закону розміщено на сайті Верховної Ради України. Найсуттєвіші поправки передбачається внести до Закону "Про зерно і ринок зерна в Україні".

Зокрема, вносяться зміни у визначення Державного агента по забезпеченню експорту і імпорту зерна. У колишній редакції так позначалося підприємство, доля участі держави в статутному фонді якого була визначена на рівні не "менше 75%". Тепер формулювання змінилося на вкрай невизначене - "значний пакет акцій".
Крім того, агентові розширюють можливості для експорту зерна і продуктів його переробки, додаючи до міждержавних угод ще і зовнішньоекономічні контракти. Що, на думку галузевих експертів, є прямою загрозою вільним конкурентним стосункам між суб'єктами підприємницької діяльності і порушенням принципів ринкової економіки.
Значні зміни також несуть правила відшкодування ПДВ під Державного агента: його ставлять в один ряд з сільгосппідприємством-виробником. Таким чином, Державний агент на відміну від інших учасників ринку отримає значні преференції на ринку за рахунок відшкодування ПДВ. А це, як стверджують фахівці, грубе порушення принципів конкуренції, що абсолютно суперечить чинному законодавству України.
Проти подібної норми раніше заперечило Головне науково-експертне управління Верховної Ради, у виводах якого міститься заслання на Господарський кодекс України. Він забороняє держорганам, які регулюють стосунки у сфері господарювання, приймати акти або здійснювати дії, які ставлять в нерівні умови окремі суб'єкти господарювання. Хоча депутати визнають, що законопроект суперечить чинному законодавству, проте не виключають, що він буде прийнятий завтра.
В кінці минулого року ТОВ "ХлебІнвестбуд", торгівельний агент "Державної продовольчо-зернової корпорації України" (ДПЗКУ), було представлено як Державний оператор на ринку зерна.
Раніше із посиланням на гендиректора "ХлебІнвестбуду" Роберта Бровді повідомлялося, що доля приватних інвесторів в компанії складає 51%.