ua en ru

Угорщина звинувачує Євросоюз в шантажі і готує позов у суд

Шантаж - так охарактеризував додаткові політичні умови, висунуті ЄС для видачі кредитів Угорщині, прем'єр країни Віктор Орбан. Bloomberg доповідає про його намір подати від імені Угорщини в Європейський суд на ЄС, передає "Росія-24".

Падіння місцевої валюти до історичного мінімуму до євро восени минулого року змусило Угорщину звернутися до МВФ і ЄС за кредитом в 15-20 млрд євро. Питання з наданням допомоги не вирішене до цих пір. Хоча принципове схвалення на видачу грошей вже отримано. МВФ готовий видати гроші без будь-яких умов, підкреслює Орбан. А ось Євросоюз нав'язує країні кілька реформ, наприклад, у судовій галузі.

При цьому сам Орбан, будучи прем'єром, вже провів кілька реформ в країні всупереч нормам ЄС: обмежив свободу преси, ввів жорсткі податки на банки і навіть запропонував підпорядкувати місцевий Центробанк уряду, що викликало жорстку реакцію в Євросоюзі. "Ми хочемо бути впевнені, що буква і дух європейського закону дотримуються в усіх країнах союзу. Угорщина - одна з найважливіших держав в європейській сім'ї, і ми не хочемо, щоб в цій країні піддали сумніву демократичні принципи", - відзначав голова Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу.

Нововведення Орбана, дійсно, завели на початку року в безвихідь переговори про надання кредиту. А в лютому Єврокомісія запропонувала зовсім позбавити країну всіх виплат, що надходять через Євросоюз.

23 квітня, за даними угорських ЗМІ, повинна пройти зустріч Орбана і Баррозу. Єврокомісія дату і сам факт майбутньої зустрічі поки не підтвердила. Тим часом, в Угорщині посилюються позиції "євроскептиків". Таких поглядів, наприклад, дотримуються представлені в парламенті націоналісти, які вже вимагали провести референдум з питання виходу країни з Європейського союзу.