ua en ru

В Угорщині тисячі людей вийшли на акцію протесту проти Орбана

В Угорщині тисячі людей вийшли на акцію протесту проти Орбана Фото: протести в Будапешті (twitter.com/isa_rettig)

Вимоги учасників мітингу включали перерахунок голосів, вільні ЗМІ та новий закон про вибори

У столиці Угорщини Будапешті 14 квітня 2018 року відбулася багатотисячна акція "Ми - більшість". Люди вийшли на протест проти результатів виборів, на яких упевнену перемогу здобула партія "Фідес" на чолі з президентом Віктором Орбаном, передає Reuters.

Зазначено, що вимоги учасників включали перерахунок голосів, вільні ЗМІ, новий закон про вибори, а також ефективну співпрацю між "жалюгідною" опозицією замість суперечок, як це відбувалося перед голосуванням.

Наголошується, що "Фідес" отримав 49% голосів на виборах в одномандатному окрузі, а його представники здобули перемогу в 91 зі 106 виборчих округах, що разом забезпечило партії дві третини мандатів у новому скликанні угорського парламенту.

Водночас Будапшет, де в суботу пройшла акція протесту, переважно голосував за лівих. На думку учасників протесту, така виборча система забезпечила несправедливі результати виборів.

Як повідомляється, на акцію вийшла переважно молодь, яка найменше підтримує правлячу партію.

Нагадаємо, раніше в Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) розкритикували вибори в Угорщині через брак справедливої конкуренції для опозиційних партій.