ua en ru

Венесуела отримала прохання Сноудена про політичний притулок

Президент Венесуели Ніколас Мадуро оголосив, що Каракас отримав офіційний лист-повідомлення від екс-співробітника АНБ і ЦРУ США Едварда Сноудена із проханням про надання політичного притулку.

Президент Венесуели Ніколас Мадуро (на фото) оголосив, що Каракас отримав офіційний лист-повідомлення від екс-співробітника АНБ і ЦРУ США Едварда Сноудена із проханням про надання політичного притулку.

Виступаючи у своїй резиденції у столиці Венесуели, Мадуро зазначив, що тепер інформатору The Washington Post і The Guardian доведеться вирішити, коли вилетіти до Каракаса, якщо американець досі цього хоче.

Напередодні повідомлялося, що Мадуро прийняв рішення зробити пропозицію викривачу ЦРУ Сноудену про надання політпритулку.

Раніше про готовність "надати притулок" скандально відомому викривачу оголосили Президенти Нікарагуа і Болівії. Мадуро повідомив про намір венесуельської влади прийняти американця 6 липня, а пізніше Каракас висунув Сноудену ультиматум, давши колишньому шпигунові день, щоб подати заяву про притулок.

У цілому, Сноуден звернувся із проханням про надання політичного притулку до урядів 27 країн.

На батьківщині Сноуден став фігурантом кримінальної справи. Це сталося після того, як в американській пресі були опубліковані резонансні журналістські розслідування. ЗМІ повідомили про масове стеження, організоване співробітниками АНБ і ФБР за громадянами інших країн у соціальних мережах.

Розвідтовариство США отримало доступ до серверів провідних комп'ютерних та інтернет-компаній, включаючи Google, Facebook, Apple і Yahoo!. Джерелом витоку даних про стеження спецслужб США за користувачами Інтернету виявився на той час 29-річний Сноуден, який останні чотири роки був технічним співробітником Агентства національної безпеки і працював із зовнішніми підрядниками, зокрема з Booz Allen і Dell.

У червні 2013 р. інформатор квапливо залишив свій будинок на Гавайських островах і перебрався до Гонконгу, після чого вилетів до Москви. За непідтвердженими даними, він, як і раніше, знаходиться у транзитній зоні терміналу аеропорту "Шереметьєво".

Як повідомлялося вчора з посиланням на джерело, близьке до Державного департаменту США, Президент США Барак Обама може скасувати запланований на початок вересня візит до Москви, якщо до того часу колишній співробітник ЦРУ Едвард Сноуден все ще перебуватиме в Росії.