ua en ru

Обама може скасувати візит до Москви, якщо Сноуден не покине Росію, - джерело

Президент США Барак Обама може скасувати запланований на початок вересня візит до Москви, якщо до того часу колишній співробітник ЦРУ Едвард Сноуден все ще буде перебувати в Росії. Про це пише "Комерсант" з посиланням на джерело, близьке до Державного департаменту США.

Газета The New York Times з посиланням на інформовані джерела повідомила: Президент США "навряд чи приїде до Москви, якщо Сноуден все ще буде перебувати в Шереметьєво".

Джерело "Комерсанта", близьке до Держдепу, підтвердив наявність такої установки, пояснивши, що вона була доведена до російського керівництва по дипломатичних каналах. За його словами, питання про участь Обами у вересневому саміті Вашингтон залишив відкритим, не виключивши, що замість глави Білого дому в Санкт-Петербург на G20 поїде віце-президент Джо Байден.

Представник Ради національної безпеки США Бернадетт Міхан, втім, запевнила, що "у вересні Обама має намір відвідати Росію", не уточнивши, правда, чи йде мова тільки про саміт G20 в Санкт-Петербурзі або ж і про зустріч з Володимиром Путіним у Москві.

Джерело, близьке до адміністрації США, пояснив: візит бобам до Москви точно довелося б скасувати, якби РФ надала Едварду Сноуденом притулок. Однак такий сценарій вже малоймовірний: утікач сам відмовився від ідеї залишитися в РФ, після того як Путін раптом оголосив, що для цього йому доведеться припинити антиамериканську діяльність.

У той же час РФ не погодилася з вимогою США депортувати втікача в третю країну, звідки його могли б забрати американці. Про це главу МЗС РФ Сергія Лаврова, за даними "джерела, просив держсекретар США Джон Керрі

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що "в Кремлі про це (ультиматумі Білого дому) нічого не відомо". За його словами, ведеться зараз робота в рамках підготовки візиту Обами до РФ свідчить про зворотне.

"Ми перебуваємо в постійному контакті з нашими колегами, намагаючись зробити зустріч максимально наповненою", - говорить він. "Ситуація кристально прозора: провини Росії в тому, що Сноуден не може покинути транзитну зону, немає", - додав Пєсков.

При цьому джерело, близьке до Кремля, пояснив: "На тлі заяв Путіна про умови видачі Сноуденом політичного притулку пред'явлення ультиматуму сильно ускладнило б відносини двох країн, і не з вини РФ".