ua en ru

Венчурні фонди Кремнієвої Долини готові співпрацювати з Україною

З 27 листопада по 3 грудня 2011 року українська делегація, що включає організаторів Всеукраїнського конкурсу «Інноваційний прорив 2011. Рік інформаційних технологій», представників київської міської влади, переможця конкурсу минулого року відвідали низку компаній і установ Кремнієвої Долини (США, штат Каліфорнія).

29-30 листопада українська делегація взяла участь в щорічній конференції Silicon Valley Open Doors (SVOD, День відкритих дверей Кремнієвої Долини), організованою Американською Бізнес-асоціацією російськомовних професіоналів.
Голова наглядової ради компанії «Октава Капітал», засновник компаній «Інком» і «Датагруп» Олександр Кардаков, під патронатом якого проводиться конкурс «Інноваційний прорив», виступив з доповіддю «IT-климат в Україні сьогодні і завтра». «Українська ІТ-индустрия по багатьом показникам займає лідируючі позиції в світі. Це стало можливим завдяки зусиллям приватних підприємців при зародженні галузі і активній державній підтримці індустрії сьогодні. Завдяки «Закону про економічний експеримент», який може вступити в силу в найближчий час, і як наслідок зниженню фіскального навантаження на ІТ-компании, Україна може стати цікавішої для венчурних інвесторів Кремнієвої Долини», - відзначив Кардаков в своєму зверннеі до бізнесменів і венчурних інвесторів на конференції.

В рамках поїздки делегація конкурсу відвідала штаб-квартири всесвітньо відомих компаній (Apple, Google, Twitter), Каліфорнійський університет, Стенфордський університет та Берклі, а також найбільших американських бізнес-інкубаторів (Plug&Play, RocketSpace Incubator, 500 Startups).

Особливо важливою подією в рамках поїздки стала зустріч з керівниками венчурного фонду Garage Technology Ventures. Під час зустрічі була досягнута попередня угода про установу спеціального спільного фонду, що інвестує в українські стартапи. У лютому-березні 2012 року представники Garage Technology Ventures відвідають Україну, аби зустрітися з представниками Київської міської державної адміністрації для обговорення деталей і реалізації домовленостей.

«Ця поїздка - знакова подія для всіх нас, - вважає Ганна Дегтерьова, засновник конкурсу «Інноваційний прорив», генеральний директор компанії Global Management Challenge Ukraine. - Ми гідно представили Україну на міжнародному рівні і заручилися підтримкою зарубіжних венчурних інвесторів. Ми переконалися, що в Кремнієвій Долині на Україну дивляться як на родовище перспективних інновацій, гідних реалізації на міжнародному рівні. І ми обов'язково використовуємо придбаний в поїздці досвід, аби інновації в Україні реалізовувалися як можна успішніше. Крім того, ми як організатори конкурсу виконали поставлене завдання - дали нашому переможцеві можливість поспілкуватися із зарубіжними фахівцями, ученими і інвесторами, поринути в атмосферу Кремнієвої Долини, отримати корисні ділові і наукові контакти».


Всеукраїнський конкурс «Інноваційний прорив», організований компанією Global Management Challenge, цього року проходит під егідою Олександра Кардакова і за підтримки Київської міської державної адміністрації. Конкурс проводиться з 2009 року і покликаний виявляти, виучувати і підтримувати українських інноваторів. Переможець був визначений експертним жюрі в листопаді і нагороджений поїздкою в Кремнієву долину (США, штат Каліфорнія) для представлення свого проекту венчурним інвесторам зі всього світу.

Українська розробка, представлена конкурсом в США в рамках поїздки, була обрана у 2010 році. Це проект «Розвиток виробництва ортопедичних імплантатів з іонно-плазмовим покриттям на основі титану, цирконію і оксидів алюмінію, а також титану, цирконію і танталу» харків'янина Володимира Лук'янченко. Імплантати, розроблені Лук'янченко, застосовуються для лікування захворювань хребта при травмах і онкологічних захворювань суглобів і кісток і можуть бути виготовлені в найкоротші терміни, на відміну від простіших аналогів.