ua en ru

Великобританія виступає за закриття справи проти голови НАБ Ситника

Великобританія виступає за закриття справи проти голови НАБ Ситника Фото: Артем Ситник

Посольство країни вже співпрацює з Генпрокуратурою України у цій справі

Посольство Великобританії в Києві прокоментував візит голови Національного Антикорупційного бюро України Артема Ситника в Лондон, який згодом став приводом для порушення кримінальної справи проти чиновника за підозрою у зловживанні службовим становищем. Про це йдеться в повідомленні прес-служби посольства.

"Посольства Великобританії в Україні відомо, що Генеральна прокуратура України розпочала розслідування щодо недавнього візиту до Великобританії голови, пана Артема Ситника, та інших. Недоречно публічно коментувати деталі розслідування, однак значна частина повідомлень про це в ЗМІ не відповідає дійсності", - йдеться в заяві.

Як повідомляється, поїздка до Великобританії голови НАБ і його колег в липні 2015 р. була частиною програми допомоги українському уряду і агентствам у боротьбі з корупцією на всіх рівнях, яку здійснює Великобританія.
"Зараз ми підтримуємо ряд ініціатив, зокрема надання допомоги Національному Антикорупційному бюро України. Візит пана Ситника, мав на меті продемонструвати ключовим фігурам методологію і процеси, які протягом багатьох років розроблялися і використовуються у Великобританії. Програма візиту була надзвичайно насиченою і включала в себе численні презентації різноманітних британських правоохоронних органів і органів прокуратури. Співробітники посольства Великобританії супроводжували пана Ситника та склад його делегації під час візиту. Британська сторона взяла на себе витрати, пов'язані з візитом пана Ситника та делегації, а пан Ситник відшкодував витрати за поїздку своєї дружини", - зазначили в посольстві.

У диппредставництві підкреслили, що британський уряд залишається глибоко відданим надання підтримки Україні та Національному Антикорупційному бюро в боротьбі з корупцією.

"Ми закликаємо всіх, хто зацікавлений у подоланні корупції в Україні, фокусувати їх зусилля на важких злочинах, корупції та повернення активів, а не шукати шляхи прикриття глибоко корумпованих схем, які протягом багатьох років надавали значної шкоди народу України. Посольство Великобританії в Україні співпрацює з Генеральною прокуратурою України над тим, щоб цю справу було вирішено якомога швидше", - підкреслюється в заяві.

Нагадаємо, про початок досудового розслідування стосовно голови НАБ напередодні повідомив народний депутат України Віталій Купрій, який раніше звернувся з відповідним запит в Генпрокуратуру.

Сам Артем Ситник незабаром заявив, що його з дружиною поїздка в Лондон не фінансувалася з держбюджету України, а також підкреслив, що буде розглядати розслідування ГПУ як тиск на НАБ.