ua en ru

Великобританія вперше за 30 років збудує нову АЕС

Уряд Великобританії видав офіційний дозвіл на будівництво першої атомної електростанції в країні за останні 30 років. Про це повідомляє російська служба BBC.

Уряд Великобританії видав офіційний дозвіл на будівництво першої атомної електростанції в країні за останні 30 років. Про це повідомляє російська служба BBC.

Як йдеться в повідомленні - комерційний проект, що здійснюється приватними компаніями.

Нова станція "Хінклі-Пойнт-З" буде розташована на місці вже існуючої АЕС в графстві Сомерсет на південному заході Англії. В спорудженні АЕС візьме участь консорціум на чолі з французької компаній EDF, в який увійдуть також в якості інвесторів китайські державні компанії.

У заяві британського кабінету говориться, що введення в дію цієї електростанції дозволить скоротити викиди парникових газів в атмосферу, а також знизити вартість електроенергії в майбутньому. Правляча коаліція багато говорить про необхідність переведення британської енергетики на альтернативні джерела, не засновані на викопному паливі.

"Вперше в історії атомна електростанція в нашій країні буде будуватися не на гроші з бюджету", - сказав міністр енергетики великої Британії Едвард Деві.

Згідно з прогнозами, будівництво АЕС обійдеться в 16 млрд фунтів стерлінгів (близько 26 млрд дол.). На новій електростанції буде два реактора, термін експлуатації яких складе близько 60 років.

Як повідомляє BBC, АЕС, будівництво якого має бути завершено через 10 років, за попередніми даними, буде забезпечувати близько 7% електроенергії Великобританії, у той час як існуюча електростанція "Хінклі-Пойнт-Б" в даний час виробляє близько 1% вироблюваної в країні електроенергії.

В ході будівництва нової АЕС буде створено близько 25 тисяч робочих місць, а на самій електростанції протягом 60 років буде працювати 900 осіб.