ua en ru

Британія вперше залишиться без свого представництва в міжнародному суді ООН

Британія вперше залишиться без свого представництва в міжнародному суді ООН Фото: Міжнародний суд ООН (icj-cij.org)

Країна відкликала свого кандидата на виборах до суду

Британія вперше в історії Міжнародного суду Організації Об'єднаних Націй не матиме у ньому місця. Про це повідомляє The Independent.

Країна відкликала свого кандидата на виборах до суду.

Це трапилося після того, як Великобританія зазнала принизливого удару по її дипломатичному престижу минулого тижня, коли після п'яти раундів одночасного голосування Радою Безпеки та Генеральною Асамблеєю у Нью-Йорку чотири судді із Бразилії, Лівану, Франції та Сомалі були обрані раніше за кандидата від Великобританії Крістофера Грінвуда.

Грінвуд вже пройшов дев'ятирічну службу у суді, який знаходиться в Гаазі, і подавався на другий термін. У першому етапі вибори зайшли у глухий кут, бо Рада Безпеки проголосувала за Грінвуда, а індійський кандидат Далвір Бхандарі виграв голосування у Генеральній Асамблеї. Для того, щоб виграти, кандидат повинен отримати більшість в обох органах.

За останнє місце у суді Великобританія мала позмагатися з Індією у другому турі голосування ввечері у понеділок.

У своєму виступі посол Великобританії Метью Рікрофт зазначив: "Великобританія прийшла до висновку, що неправильно продовжувати забирати цінний час Ради Безпеки та Генеральної Асамблеї ООН на подальші вибори".

"Ми, природно, розчаровані, але це була конкуренція з шістьма сильними кандидатами", - додав він.

Зазначається, що Великобританія є одним з членів-засновників ООН і мала представника в її суді з моменту його створення 1945 року. Це робило країну одним зі світових лідерів.

Нагадаємо, 20 листопада Україна надали близько 200 різних рекомендацій щодо поліпшення ситуації з дотриманням прав людини в рамках Універсального періодичного огляду Ради ООН з прав людини.