ua en ru

Великобританія будує радіорадар на випадок російської агресії

Великобританія будує радіорадар на випадок російської агресії Фото: британський радіолокатор (gov.uk)

Новий радіолокатор має підсилити здатність збройних сил держави відстежувати непізнані літаки

У Великобританії на острові Унст у Шетландах будується новий радіолокатор, який повинен буде підсилити здатність збройних сил держави відстежувати непізнані військові і цивільні літаки. Про це повідомляє прес-служба міністерства оборони країни.

Зокрема, цей прилад, як вважає начальник штабу Королівських військово-повітряних сил країни Стівен Хіллієр, дозволить "поліпшити суверенний потенціал Великобританії в період загострення російської військової активності". Таку точку зору він висловив у ході відвідин місця спорудження цього радара на півночі Шотландії.

Згодом ця технологія, як наголошується в повідомленні, дозволить Великобританії та НАТО "розвинути розуміння ситуації, яка складається в повітряному просторі на північ від Британії і далі, через Норвезьке море". Таким чином, Унст, на думку представників відомства, "повернеться до своєї колишньої ролі, яку він виконував у 1960-х і 1970-х роках" - тоді острів "використовувався в якості радара раннього попередження на північному фланзі НАТО".

"Ми завжди будемо захищати наше небо від російської агресії. Цей радар є життєво важливим для захисту Великобританії, оскільки ми реагуємо на посилення глобальних загроз і зміцнюємо нашу здатність з ними справлятися", - зазначив глава Міноборони Британії Гевін Вільямсон.

Будівництво цього приладу, за його словами, було пов'язано в тому числі з тим, що "дії Росії не обмежуються східними кордонами Європи".

Як очікується, радіолокатор "буде готовий до роботи найближчим часом". Вартість цього приладу становить приблизно 14,2 млн доларів.

Після його введення в експлуатацію, інформація, отримана за допомогою радара, з території бази Saxa Vord на острові, передаватиметься в національний центр швидкого реагування.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Велика Британія підняла в повітря два літаки "Тайфун" з авіабази в Шотландії через сигнал про російські літаки, щоб їх перехопити.