ua en ru

Великобританія продає авіаносець типу Invinсible в рамках програми зі скорочення держвидатків

Великобританія продає авіаносець типу Invinсible в рамках програми зі скорочення державних витрат. Авіаносець виведений з експлуатації Військово-морським флотом Сполученого Королівства і буде виставлений на аукціон. Початкова ціна лота не називається, передає РБК з посиланням на Associated Press.
Коментуючи даний крок, представник Міністерства оборони Великобританії заявив, що країна розглядає всі можливості для залучення коштів до бюджету і урізування витрат "в ці непрості часи". До числа можливих варіантів належить і продаж військових машин.
HMS Invinсible ніс активну службу протягом 25 років, у 2005 р. був виведений з експлуатації. При введенні в експлуатацію HMS Invinсible мав досконале на ті часи авіаційне озброєння (включаючи літаки вертикального зльоту типу Harrier) і досить оригінальний для авіаносця корпус. Invinsible відкрив нову еру у флоті, ставши кораблем-носієм літаків з вертикальним і палубним злетом.
Було побудовано три авіаносця цього типу - Invincible, Illustrious і Ark Royal.
У рамках програми скорочення бюджетного дефіциту уряд Великобританії прийняв рішення заощадити до 2015 р. близько 83 млрд фунтів стерлінгів (94,5 млрд євро). З відповідною заявою виступив 20 жовтня міністр фінансів Сполученого Королівства Джордж Осборн. Він додав, що передбачена урядом програма зі скорочення державних витрат є найжорсткішою з часів Другої світової війни і покликана скоротити бюджетний дефіцит, що досяг у минулому році 156 млрд фунтів стерлінгів.