ua en ru

Віялові відключення електрики виявилися не більш ніж перестраховкою

Енергопостачальні компанії Києва та області 23-24 вересня повідомили своїм споживачам про введення графіків почергового аварійного відключення електроенергії. Такі заходи в "Укренерго" пояснили дефіцитом електричної потужності в об'єднаній енергетичній системі України через брак вугілля на складах.

Енергопостачальні компанії Києва та області 23-24 вересня повідомили своїм споживачам про введення графіків почергового аварійного відключення електроенергії. Такі заходи в "Укренерго" пояснили дефіцитом електричної потужності в об'єднаній енергетичній системі України через брак вугілля на складах.

У столичній компанії, щоправда, зазначили, що відключення стосуються лише підприємств і організацій, а не житлового фонду, та становлять менше 4% від загального обсягу споживання в Києві, та до того ж відсутність електрики буде тривати не більше 2 годин на день.

Однак населення не на жарт стривожилося. Адже багато хто ще пам'ятає лихі дев'яності, коли палаюча свічка на столі була обов'язковим вечірнім атрибутом у кожному українському домі.

Щоб з'ясувати, що означає "введення графіків" і, головне, чи будуть вимикати світло, РБК-Україна звернулася до міністра енергетики Юрія Продана.

"Це тільки підготовка, ніхто планові відключення поки що не вводить", - заспокоїв він і пояснив, що самі по собі графіки існують давно, а зараз просто йде їх уточнення відповідно до зміненої потужністю і завантаженням електромереж.

"Враховуючи ті проблеми, з якими ми зіткнулися в енергетиці, необхідно скласти графіки, щоб при необхідності збалансувати нашу енергосистему", - зазначив глава Міненерго.

Сказати, на скільки годин можуть бути відключення для населення, Юрій Продан не зміг. "Все буде залежати від ситуації. Ми повинні бути готові до будь-якого розвитку подій", - лише прокоментував він.

Як розповів РБК-Україна начальник прес-служби компанії "Укренерго" Зіновій Буцьо, відключення дійсно застосовувалися в декількох регіонах 23-24 вересня, але це було тимчасове явище, в якому зараз немає необхідності.

"Тоді був вітер і трохи похолодало, а для нас градус - це додатковий мільйон кіловат навантаження. І були перебої з постачанням вугілля для виробництва електрики. Тоді все це наклалося, і довелося вводити обмеження по Сумах, Харкові та Полтаві, і по Київській області. Паніки було більше, ніж реальної проблеми", - розповів він.

При цьому Буцьо не виключив можливість дозованого відключення електрики населенню на пару годин в день в майбутньому, щоправда, зазначивши, що для цього повинні відбутися певні катаклізми, про яких зараз говорити не доводиться.

"На даний момент це поки не планується. Зараз вживаються всі заходи, щоб уникнути дефіциту електроенергії. Тому приводу для паніки немає, потрібно запасатися паливом", - підсумував він.

Експерт у сфері енергетики, голова правління альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик вважає, що введення віялових відключень електроенергії в Україні буде залежати від обсягів поставок сировини, з якого виробляється електрика, і від його ціни.

"Фактично половина електроенергії виробляється з вугілля, з доставкою якого з Донецької та Луганської областей зараз є проблеми, тому що зруйновані не тільки частина шахт, але й інфраструктура доставки. Зараз уряд вирішив закуповувати південноафриканське вугілля, яке не набагато дорожче українського, але проблема в тому, що перевалка вугілля в порту неможлива в тих обсягах, в яких необхідно", - наголосив він у коментарі РБК-Україна.

Євген Кізілов