ua en ru

Провідні виробники вин України звернулись до влади з відкритим листом.

Міністерством фінансів пропонується суттєве підвищення ставок акцизного збору на вина міцні та десертні.

На даний час ставка акцизного збору на вина міцні та десертні розраховується у твердих сумах з одиниці реалізованого товару, тобто 0,50 грн/л вина.
Зміна методики розрахунку сплати акцизного збору на вина міцні та десертні, акцизний збір розраховувати за ставкою 39,40 грн/л 100% етилового спирту, не дозволяє правильно розрахувати ставки акцизного збору на вино, тому що облік у виноробній промисловості ведеться в об'ємних одиницях при температурі 20°С незалежно від міцності вина, в той час як у лікеро-горілчаному виробництві облік ведеться в перерахунку на 100% спирт, тому і ставки акцизного збору на ці види продукції встановлені із розрахунку 100% спирту.

Збільшення ставок акцизного збору в 12-14 разів призведе до зростання оптової ціни на виноградні вина. Аналіз собівартості пляшки вина з урахуванням такої зміни акцизного збору, підтверджує наступний висновок: на десертні вина оптова ціна збільшиться у середньому на на 48,7%, тобто на 5,39 грн з урахуванням ПДВ; на міцні вина оптова ціна збільшиться у середньому на 62,8% до 5,93 грн з урахуванням ПДВ.

Виробники закликають до поетапного збільшення ставок акцизного збору та проводити його пропорційно відсотку збільшення акцизного збору на інші види алкогольної продукції.