ua en ru

СБ затвердив кредит на поліпшення іригаційних систем Азербайджану в розмірі 80 млн

Рада Світового банку (СБ) директорів затвердив вчора кредит на поліпшення іригаційних систем Азербайджану в розмірі 80 млн. Про це йдеться в повідомленні банку.
Із загального обсягу виділених коштів на реалізацію "Проекту підтримки розвитку асоціацій водокористувачів Азербайджану" (WUAP) 76,80 млн дол. надано за рахунок Міжнародної асоціації розвитку (МАР) і 3,20 млн дол. - МБРР. У свою чергу, уряд Азербайджану виділив 34,30 млн дол. Загальний обсяг фінансування проекту становить 114 млн 30 тис. дол. Метою проекту є покращення водопостачання в іригаційних системах, керованих фермерами.
"Продуктивність 760 тис. дрібних фермерів, розташованих у 27 провінціях Азербайджану, покращиться завдяки реабілітації на фермах країни іригаційних та дренажних мереж та заходам по створенню потенціалу за підтримки нового фінансування Світового банку", - говориться в повідомленні банку.

Також у повідомленні сказано: "Зі сприятливим кліматом і грунтами, Азербайджан має порівняльну перевагу в сільськогосподарському секторі, але зрошення є важливим чинником для рентабельного виробництва сільськогосподарських культур. Багато систем зрошення повинні бути реабілітовані, особливо на системах, які керуються самими водокористувачами. Попередні проекти, підтримувані Світовим банком, допомогли водокористувачам з навчанням взяти на себе управління зрошувальними системами та реабілітацію іригаційної інфраструктури. Новий проект буде розширювати цю підтримку на велику площу і більшість водокористувачів в країні ".

"Цей проект підтримує ключові стратегічні цілі диверсифікації економіки", - сказав регіональний директор Світового банку по Південному Кавказі Асад Алам.

"Реабілітація іригаційних систем буде сприяти поліпшенню продуктивності сільського господарства, заохоченню інвестицій та експорту, створенню робочих місць та підвищенню доходів фермерів і сільських робітників", - зазначив він.

WUAP зосереджена на зміцненні потенціалу Асоціацій водокористувачів (АВП), які відповідають за управління зрошувальними системами.
"Проект передбачає навчання та підтримку до 379 АВП майже на 900 тис. га, допомагаючи їм покращити водопостачання для своїх членів", - сказав менеджер проекту Всесвітнього банку Девід Мірбах.
Крім того, Д. Мірбах додав: "Проект також буде фінансувати відновлення майже 3000 км зрошувальних і дренажних каналів і гідротехнічних споруд, створюючи переваги 85,5 тис. га і 34 АВП. Досвід попередніх проектів показує, що це допомагає фермерам значно збільшити їх прибутковість і підвищити сімейний дохід".

З моменту приєднання до Світового банку в 1992 році Азербайджану було надано фінансування на суму близько 2,9 млрд дол для реалізації 43 проектів.