ua en ru

СБ: Приєднання України до EITI дозволить залучити більше інвесторів

Приєднання України до Ініціативи прозорості видобувних галузей (EITI) дозволить державі залучити більшу кількість серйозних інвесторів. Таку думку висловив в інтерв'ю газеті "Дзеркало тижня. Україна" директор Світового банку (СБ) по Україні, Білорусії, Молдові Мартін Райзер.
"EITI - це тристороннє партнерство бізнесу, уряду та громадянського суспільства... Бізнес зацікавлений у EITI, він цю ініціативу підтримує, оскільки хоче прозорості, а адже прозорість означає безпеку... Якщо ж ваш контракт прозорий і конкурентний, то громадянське суспільство може спостерігати за вашим внеском у бюджет, і несподівано ви отримуєте однодумців серед громадян країни. Тоді це вже не бізнес проти людей, а бізнес для людей. І для більшості підприємців це величезні переваги ", - відзначив М.Райзер.
За його словами, для уряду це вигідно, оскільки дозволяє залучити більшу кількість інвесторів, причому серйозних. Також в контексті вкрай низьких міжнародних рейтингів України по боротьбі з корупцією і з прозорості, на думку М.Райзера, це хороший спосіб продемонструвати спроби поліпшити ситуацію. "Я вважаю, що ці аргументи настільки сильні, що ми побачимо прогрес по EITI в Україні - це те, що ми дуже вітаємо, і я вважаю, що це відбудеться", - заявив М.Райзер.
EITI (Extractive Industries Transparency Initiative) - світовий стандарт, що сприяє забезпеченню прозорості доходів від нафто-, газо-та гірничодобувної галузей промисловості, включає коаліцію урядів, компаній, груп суспільних організацій, інвесторів та міжнародних організацій. EITI визначає методологію, завдяки якій забезпечується дотримання світового стандарту в усіх країнах-членах.