ua en ru

ВАСУ: суддів можна притягнути до відповідальності за порушення присяги у річний термін

ВАСУ: суддів можна притягнути до відповідальності за порушення присяги у річний термін Фото: Вищого адміністративного суду України

Заступник голови ВАСУ зазначив, що це узгоджується з практикою Європейського суду з прав людини

За порушення присяги суддів можна притягти до дисциплінарної відповідальності протягом року. Про це під час брифінгу заявив заступник голови Вищого адміністративного суду України Михайло Цуркан, передає кореспондент РБК-Україна.

"Як показує практика наших суддів, наших колег суддів, які розглядали справи, вони вважають за необхідне застосовувати саме річний термін і, виходячи з цього, надають оцінки правомірності рішення дисциплінарних органів Вищої кваліфікаційної комісії, Вищої ради юстиції", - повідомив він.

За його словами, це узгоджується з практикою Європейського суду з прав людини.

"Наші колеги прийшли до висновку, що притягнення суддів до відповідальності з порушенням річного терміну не узгоджується ні з практикою Європейського суду, зокрема викладеній, зокрема у вирішенні "Волков проти України", ні з чинним законодавством України, яке ввело на певний термін, а потім, збільшивши його до трирічного, погіршило становище", - повідомив він

Нагадаємо, в минулому році Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) розглянув понад 140 справ, стороною яких була Вища кваліфікаційна комісія суддів України (ВККСУ).