ua en ru

У ВАСУ розповіли про впровадження механізму позасудового вирішення спорів в Україні

У ВАСУ розповіли про впровадження механізму позасудового вирішення спорів в Україні Фото: в.о. голови ВАСУ Михайло Смокович ("Закон і Бізнес")

Про це сьогодні заявив виконувач обов'язків голови Вищого адмінсуду України Михайло Смокович на конференції в Києві

Конституційна реформа передбачає запровадження механізму позасудового вирішення спорів - медіації - в адміністративному судочинстві. Про це заявив виконувач обов'язків голови Вищого адміністративного суду України (ВАСУ) Михайло Смокович сьогодні під час конференції з адміністративної юстиції в Києві, передає кореспондент РБК-Україна.

"Конституційна реформа також передбачає медіацію. Кілька таких законопроектів у Верховній Раді вже зареєстровано. У цих законопроектах ми більшу частину надії покладаємо на адвокатів", - зазначив Смокович.

За його словами, передбачається внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства, а ряд окружних судів є окремими установами щодо впровадження даної форми розв'язання конфліктів у публічно-правових відносинах.

"Це (судова реформа, - ред.) дасть поштовх до розвитку законодавства та наближення до європейських стандартів", - додав в.о. глави ВАСУ.

На думку Смоковича, внесення змін до Конституції в частині правосуддя є великим кроком вперед. "Коли ми дивимося на основні завдання судової реформи - це перш за все деполітизація судової влади - деякі кроки в цьому напрямі зроблено", - наголосив він.

Нагадаємо, закон про зміни до Конституції України в частині правосуддя №1401-VIII офіційно набуде чинності із жовтня.