ua en ru

ВАСУ відмовився скасувати реєстрацію кандидата в нардепи по округу №132 Корнацького

Вищий адміністративний суд України сьогодні, 10 грудня 2013 р., залишив без змін рішення суду першої інстанції про відмову у задоволенні позову щодо скасування реєстрації кандидата у народні депутати у в.о. №132 Аркадія Корнацкого. Про це повідомила прес-служба ВАСУ.

"Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі трьох суддів розглянула апеляційну скаргу Олега Найди на постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 6 грудня 2013 р. у справі за позовом до Центральної виборчої комісії про визнання бездіяльності протиправною та скасування реєстрації у народні депутати України... Постановою Київського апеляційного адмінсуду від 6 грудня 3013 р. позовні вимоги громадянина Найди залишено без задоволення", - йдеться в повідомленні.

В повідомленні ВАСУ зазначається, що в обґрунтуванні позовних вимог позивач вказав, що при реєстрації у ЦВК кандидатом Корнацьким вказані недостовірні дані про те, що він є безпартійним. На думку позивача, інформація про безпартійність надає йому переваги над іншими кандидатами у народні депутати і може вплинути на результати виборів.

"Колегія суддів ВАСУ, розглянувши цей спір у апеляційному порядку дійшла висновку, що суд першої інстанції правильно та повно встановив обставини справи і ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права, а тому підстави для його скасування відсутні. Судді ВАСУ, зокрема, погодилися з висновками Київського апеляційного адмінсуду про безпідставність тверджень позивача про допущення ЦВК протиправної бездіяльності та наявність підстав для скасування реєстрації кандидата у народні депутати Корнацього", - йдеться в повідомленні.

У тексті судового рішення, зокрема, зазначено, що чинним законодавством України не передбачено обов'язку та не визначено процедури здійснення ЦВК перевірки достовірності даних, зазначених в документах кандидатів у народні депутати України, що подаються до ЦВК для реєстрації кандидатів. Отже, на переконання суду, відповідальність за достовірність та точність відомостей у документах, поданих до ЦВК для реєстрації кандидатів, несуть відповідні суб'єкти виборчого процесу.

Таким чином суд ухвалив залишити апеляційну скаргу без задоволення, а рішення суду першої інстанції - без змін.

Нагадаємо, що раніше Найда звернувся до суду першої інстанції з адміністративним позовом до Центральної виборчої комісії, у якому просив визнати протиправною бездіяльність відповідача (ЦВК) за фактом не реагування на порушення закону "Про вибори народних депутатів України" при реєстрації кандидата у народні депутати Корнацького та скасувати реєстрацію кандидата у народні депутати у одномандатному виборчому окрузі №132.